Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bevara kustkulturen i Sverige och Östersjön.
Kustkulturen kan beskrivas som vår ursprungliga kultur eftersom Sverige har ett förflutet som stor sjöfarts- och sjöfararnation, med fiskeflotta, handelsflotta och en respekterad marin. Svenska sjöbefäl och sjömän har ett gott rykte som yrkesmän på haven liksom fiskare och skutskeppare. Runt Sveriges kuster har skeppsvarv under 1800-tal och tidigt 1900-tal byggt mängder av seglande fartyg i trä. Sverige har idag, tack vare regelbundna ideella insatser, den största flottan segelfartyg i Norden, omkring 70 bruksfartyg, vilka seglar som inslag i upplevelsenäringen. Om några år kommer Sverige att kunna visa upp en imponerande seglande flotta av nybyggda repliker i trä, dvs. stora segelfartyg klass A, som Ostindienfararen i Göteborg och "briggarna" i Stockholm och Gävle.
För att rädda vårt maritima arv, både det som finns kvar på land och framför allt det som flyter, behöver kustkulturen uppmärksammas mer. Kustkulturen behöver lyftas fram för att bl.a. kunna bli en exportprodukt, på samma sätt som andra kulturformer saluförs utomlands.
Sverige bör som t.ex. Norge framhäva den svenska kusten i sin helhet och ge den kraft att bli ett världsbegrepp. Den är inte mindre attraktiv genom variation och den unika tillgången på elva stora skärgårdar.
Efter ett utvidgat Europa bör Sverige också i EU ta initiativet och se till att underhålla och rädda det maritima arvet i Östersjön. Det finns ett intresse för Europas kust och kustzoner i EU-samarbetet och man har t.o.m. försökt sig på en definition av kustkultur. All aktivitet i kustzoner är enligt EU kustkultur. År 1997 påbörjade en tioländers-kommission ett arbete med att rädda kulturen runt Östersjöns stränder. Detta arbete bör snarast följas upp, och Sverige bör driva den frågan i EU.
Stockholm den 1 oktober 2004 |
|
Birgitta Ahlqvist (s) |
Lennart Klockare (s) |