Motion till riksdagen
2004/05:Kr303
av Lars Lindén (kd)

Finansieringen av Svensk Arkivinformation


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen omedelbart utreder den långsiktiga finansieringen av SVAR:s verksamhet.

Dagsläget

SVAR:s verksamheten går med årlig förlust sedan 1999, och underskottet uppgick i början av 2003 till ca -2,5 miljoner kronor. Prognosen pekar nu på att vårt underskott kommer att vara 3-4 miljoner kronor i slutet av 2004. Under 2005 bedöms nuvarande bidrag till verksamheten minska med ca 6-7 miljoner kronor, och som en följd av det ökas underskottet om inte kraftiga nedskärningar genomförs.

De tre EU-projekt som nu bedrivs för att ställa om verksamheten till ett digitalt tillgängliggörande av arkivmaterial avslutas vid årsskiftet 2004/05 och den förväntade effekten av projekten är att ca 25 nya arbetstillfällen skapas.

Anslaget från kulturpolitiken är alltjämt ringa, och för att klara finansieringen av verksamheten har SVAR genom åren varit hänvisade till att utnyttja arbetsmarknadspolitiken och regionalpolitiken samt avgiftsbelägga den arkivinformation som tillhandahålls/distribueras.

De intäkter från avgifter som idag genereras är ofta resultat av 10-åriga projekt som finansierats med arbetsmarknads- och regionalpolitiska medel. Ökade avgifter som finansieringsmöjlighet får därför inte överskattas, och det är på intet sätt okontroversiellt, vare sig inom eller utom arkivverket, att tillgången till kulturarvet ska avgiftsbeläggas.

Bidragsfinansieringen utgörs i huvudsak av arbetsmarknads- och regionalpolitiska medel. Villkoren för lönebidragsanställda har förändrats, och bidraget minskas nu årligen med i genomsnitt 2 % eller 400 kr per månad och anställd. Den regionala finansieringen utgörs i huvudsak av medel från EU-strukturfonder (Mål 1 Södra skogslänen) som efter 2004 enligt uppgift är intecknade under återstående period t.o.m. 2006.

Fakta om Svensk Arkivinformation (SVAR)

Svensk Arkivinformation (SVAR), som bedriver verksamhet på fem orter i Västernorrland med Ramsele som huvudort, är en byrå/enhet i Riksarkivet som arbetar för att underlätta användningen av arkivmaterial. SVAR vänder sig till alla som söker information och kunskap om och ur de statliga arkiven som förvaras hos det centrala Riksarkivet och de regionala landsarkiven. Hos SVAR kan man söka i Nationella Arkivdatabasen (NAD) och fåöverblick över det arkivbestånd som förvaras och på vilka olika sätt som materialet är tillgängligt.

För att underlätta geografiskt oberoende forskning och undervisning distribuerar SVAR det arkivmaterial som arkivverket förfogar över och som är överfört till mikrofilm, mikrokort eller digitala medier. Distributionen sker till såväl nationella som internationella kunder framför allt i Europa och USA. I Ramsele har SVAR ett konferens- och forskarcentrum där enskilda erbjuds möjlighet till egen forskning i det arkivmaterial som SVAR distribuerar. SVAR utför även forskning samt erbjuder forskarhjälp till såväl nybörjare som forskare med kvalificerade behov.

SVAR har även en uppdragsverksamhet där institutioner, myndigheter och företag kan få hjälp att överföra originalhandlingar till lämpligt modernt medium. SVAR har kompetens inom områdena mikrofilmning, digitalisering, digitala söksystem samt distribution av arkivinformation över Internet.

SVAR sysselsätter ca 250 personer runtom i landet. I Västernorrland återfinns ca 90 av dessa fördelat på 77 anställda och ca 10 sysselsatta inom ramen för aktivitetsgarantin. Av personalen har 64 % någon form av arbetshandikapp.

Resterande ca 160 personer sysselsätts vid 14 st registreringsenheter runt­om i landet. Huvudmannaskapet för dessa enheter varierar men är i de flesta fallen en kommunal angelägenhet där SVAR ansvarar för support och arbetsuppgifter. Ofta handlar det om tidigare långtidssjukskrivna, långtidsarbetslösa äldre människor ofta med någon form av arbetshandikapp som har små möjligheter att finna ett annat jobb. Genom SVAR har man fått meningsfulla och utvecklande arbetsuppgifter och en social gemenskap som ett arbete och en arbetsplats innebär. Denna verksamhet har bedrivits i drygt 10 år och varit lyckad såväl sysselsättningspolitiskt som kulturpolitiskt. Behovet av sökregister för att öka tillgängligheten till arkivmaterialet kan inte överskattas.

Bakgrund

För att möta det ökande intresset för släktforskning initierades i början av 1980 ett stort projekt för att bevara kyrkböckerna från förslitning. Under huvudmannaskap av Umeå universitet bildades 1982 Svensk Arkivinformation (SVAR) i Ramsele med uppgift att katalogisera, bearbeta och distribuera mikrokortskopior av de av mormonerna mikrofilmade kyrkoböckerna. Under 1984 övertog Riksarkivet huvudmannaskapet för SVAR, som sedan dess är en enhet i Riksarkivet.

Det stora konverteringsprojektet som i huvudsak finansierats med arbetsmarknads- och regionalpolitiska medel avslutades under 1991, och forskare fick därmed via SVAR tillgång till alla äldre kyrkoböcker fram till slutet av 1800-talet.

Ungefär vid samma tidpunkt fick Riksarkivet i uppdrag att planera och mikrofilma folkbokföringsmaterialet från 1800-talets slut till och med den 30 juni 1991. Mikrofilmningen lokaliserades till SVAR och verksamheten i Fränsta etablerades.

Efter beslut av Riksarkivet omorganiserades verksamheten vid SVAR den 1 januari 2003. Verksamheten i Fränsta, som bland annat arbetade med mikrofilmning av folkbokföringsmaterialet, avknoppades från SVAR för att bilda enheten Media Konverterings Centrum (MKC) med idag 85 anställda. Vid samma tidpunkt övertog SVAR ansvaret för Riksarkivets projekt "Ett historienät Sverige" i Sollefteå.

Vid MKC påbörjades försöksverksamhet med skanning av folkbokföringsmaterialet. Inom SVAR har parallellt ett utvecklingsarbete bedrivits för att etablera tekniska lösningar för digital distribution/direktåtkomst av skannade arkivhandlingar via Internet, däribland de mycket efterfrågade folkbokföringsuppgifterna/kyrkoböckerna. Utvecklingsarbetet har bedrivits med stöd av Näringsdepartementet, Länsstyrelsen i Västernorrland, Sollefteå kommun och EU:s strukturfonder.

Samtliga digitala bilder av folkbokföringsmaterialet som producerats för direktåtkomst förvaras i en databas hos SVAR. Via Internet www.svar.ra.se ges enskilda och andra brukare (bibliotek, universitet, släktforskarföreningar etc.) mot avgift direktåtkomst till uppgifter som inte omfattas av sekretess eller kommer i konflikt med personuppgiftslagen.

SVAR:s finansiering

SVAR:s verksamhet omsatte 36,4 miljoner kronor under 2003 och finansieringen bestod av anslag (17 %), avgifter (45 %) och bidrag (38 %).

Anslaget till verksamheten har alltjämt varit ringa och utgjordes av ett förvaltningsanslag på 1,3 miljoner kronor och ett lönebidragsanslag på 5,1 miljoner kronor. Genom att avgiftsbelägga produkterna inkom ca 16,3 miljoner kronor. Resterande del av SVAR:s finansiering, ca 13,7 miljoner kronor, utgjordes till lika delar av regionalpolitiska bidrag och arbetsmarknadspolitiska medel.

En framgångsrik satsning riskerar att raseras

Man kan inte säga annat än att satsningen på SVAR (inklusive MKC i Fränsta) har varit framgångsrik. Det som för 20 år sedan startade som ett arbetsmarknadspolitiskt projekt för att ge meningsfull och utvecklande sysselsättning till lokalt bunden och arbetshandikappad arbetskraft, har skapat drygt 160 riktiga arbetstillfällen på 6 orter i Västernorrlands län. Dessutom sysselsätts ca 160 arbetslösa personer med meningsfulla arbetsuppgifter på 17 orter i landet (Arvika, Bollnäs, Gislaved, Gällivare, Halmstad, Junsele, Kallinge, Katrineholm, Ljungdalen, Malå, Nilivara, Näsåker, Rossön, Sollefteå, Storuman, Strömsund och Sävar).

Verksamheten går med årlig förlust sedan 1999, och underskottet uppgick i början av 2003 till -2,5 miljoner kronor. Som en följd av det svåra ekonomiska läget har under det senaste året antalet anställda minskats dels genom naturlig avgång, dels även som en följd av beslutet att avveckla verksamheten i Bollstabruk Kramfors kommun med 7 anställda. Trots detta pekar prognosen på att vårt underskott kommer att vara uppe i 3-4 miljoner kronor i slutet av 2004. Under 2005 bedöms nuvarande bidrag till verksamheten minska med ca 6-7 miljoner kronor och som en följd av det underskottet öka om inte kraftiga nedskärningar genomförs.

Den situation som SVAR nu befinner sig i är närmast paradoxal. Huvudmannen Riksarkivet begär en budget i balans och bidragsgivarna kräver minst en bibehållen verksamhet, alternativt en utökning av verksamheten.

Detta är också en mycket viktig regionalpolitisk fråga för Västernorrland, för att behålla arbetstillfällen i länets inland, varför jag förutsätter att regeringen tar tag i denna problematik omedelbart.

Stockholm den 3 oktober 2004

Lars Lindén (kd)