Motion till riksdagen
2004/05:Kr296
av Sven Bergström (c) och Lotta Hedström (mp)

Överloppsbyggnader


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att bevara s.k. överloppsbyggnader.

Motivering

Det öppna och levande kulturlandskapet är en stor tillgång på den svenska landsbygden. Landskapets byggnader har stor betydelse för uppfyllandet av miljömålen Ett rikt odlingslandskap och God bebyggd miljö.

En stor del av jordbrukets byggnader uppfördes under 1800-talet och har använts fram till mitten av 1900-talet. I Gävleborgs län, liksom i stora delar av övriga Norrland, finns en mängd av dessa äldre byggnader kvar. Tillsammans representerar de ett stort kulturhistoriskt värde, både genom sin mängd och genom den historia de berättar om äldre byggnadsteknik, timmerkonst och agrarhistoria. De ger landskapet ett historiskt innehåll, minst lika viktigt som exempelvis den biologiska mångfalden i ängs- och betesmarker, och lika hotat av nedläggning och förfall.

Idag saknar nämligen de allra flesta av dessa byggnader användning, och det finns därmed inget skäl att underhålla dem. Från att ha varit ekonomibyggnader som använts för särskilda ändamål i jordbruket har de nu istället blivit "kulturelement" i landskapet av ett samhälleligt intresse, men utan ekonomiskt värde för ägaren.

Fastighetsägarnas intresse för att vårda och bevara sina kulturhistoriskt värdefulla byggnader är ofta stort, men deras ekonomiska förutsättningar att bekosta restaureringar för byggnader som inte används är begränsat. Dessa "överloppsbyggnader" är därför akut hotade av förfall, och därmed utarmas ett av det norrländska odlingslandskapets viktigaste värden.

Enligt vår mening behövs ett ökat samhälleligt stöd i detta sammanhang. Därutöver anser vi också att avdragsrätt för vård av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse borde införas! Det skulle underlätta för fastighetsägarna att vårda och underhålla denna typ av byggnader.

Att kunna använda anslaget till kulturmiljövård är ett sätt att ta ett samhällsansvar för denna typ av bebyggelse. Det ger allmänheten tillgång till ett innehållsrikt kulturlandskap. Anslaget har mycket stor betydelse för att bidra till och uppmuntra bevarande av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Anslaget minskar något 2005 och föreslås i fortsättningen vara oförändrat de närmaste tre åren utan indexuppräkning. Om miljömålen God bebyggd miljö och Ett rikt odlingslandskap ska kunna uppfyllas måste mer medel avsättas för detta ändamål de närmaste åren.

Stockholm den 1 oktober 2004

Sven Bergström (c)

Lotta Hedström (mp)