Motion till riksdagen
2004/05:Kr294
av Birgitta Sellén och Jörgen Johansson (c)

Reglering av spelmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försvar av den reglerade spelmarknaden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i sitt agerande inom EU bör följa den europeiska idrottsrörelsens uppmaning att ta hänsyn till konsekvenserna av en liberalisering av de nationella spelmarknaderna.

Motivering

Intäkter från spel och lotterier har av tradition haft stor betydelse för folkrörelserna. Dels genom egna lotterier - under senare år främst Bingolotto, drivet av det folkrörelseägda Folkspel - dels genom det av riksdagen beslutade stödet från Svenska Spels överskott. På senare tid har framför allt stödet från Svenska Spel till den lokala barn- och ungdomsverksamheten ökat väsentligt.

Dessa intäkter bygger på systemet med en reglerad spelmarknad, förbehållen staten och folkrörelserna. Idag angrips denna reglering från flera håll, framför allt kommersiella internationella spelbolag. Men även EU:s tjänstedirektiv utgör ett hot, genom sitt krav på liberalisering av spelmarknaderna i de enskilda medlemsländerna.

Vid en konferens i Köpenhamn i juni i år, med deltagande från riksidrottsförbunden i Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Holland, diskuterades EU:s förslag till tjänstedirektiv och framför allt dess konsekvenser för regleringen av ländernas reglering av spelmarknaden. Man enades om ett gemensamt uttalande till försvar för den reglerade spelmarknaden. I uttalandet sägs bl.a.:

Idrottens organisation inom EU bygger i första hand på strukturer som baseras på människors frivilliga engagemang i föreningar och förbund. Intäkterna från spel skyddar denna modell, som gör att idrotten kan spela sin roll som ett verktyg för social integration, fritidssysselsättning, ungdomsfostran eller hälsoutbildning i samhället på såväl lokal och regional som nationell nivå.

När det gäller de kommande diskussionerna kring tjänstedirektivet uppmanar vi därför de nationella regeringarna i de 25 EU-länderna och ledamöterna i Europaparlamentet att ta hänsyn till de ödesdigra konsekvenser en sådan liberalisering av de nationella spelmarknaderna skulle få för den största folkrörelsen inom EU.

Sverige bör i sitt agerande inom EU följa den europeiska idrottsrörelsens uppmaning.

Stockholm den 30 september 2004

Birgitta Sellén (c)

Jörgen Johansson (c)