Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stödet bör ökas till kvinnoorganisationerna.
I juni 2004 presenterades en utredning som granskat samhällets stöd till olika organisationer. Där framgår att totalt 7,2 miljarder har fördelats till föreningar och organisationer. Av dessa medel har endast 3,4 miljoner, dvs. 0,0005, en halv promille, tilldelats kvinnoorganisationerna.
Uppgifterna är i sig inte förvånande med hänvisning till vetskapen om kvinnoföreningarnas dagliga kamp för att hålla verksamheterna i gång. Däremot är det uppseendeväckande att vid fördelning av medel framgår det tydligt att kvinnors verksamheter inte har lika stort värde som övriga organisationers. I den genomlysande utredning SOU 2004:59 redogörs bl a för olika stöd och till typiskt manliga organisationer. Där framgår att ett verksamhetsområde erhållit mer pengar än alla kvinnoorganisationerna tillsammans.
Utredningen påvisar även den stora betydelse kvinnoorganisationerna haft och har som mobiliserande kraft för demokratin och samhället i stort. Med hänvisning bl a till de problem som dagens politiska partier har att dra till sig och engagera människor i samhällsbygget finns det ytterligare skäl att fundera över hur de ekonomiska stöden fördelas.
Att kvinnors organisationer ter sig annorlunda får inte bli ett hinder för verksamhetsbidrag. Att kvinnors verksamhet tydliggör kön, orättvisor och maktstrukturer får inte bli ett hot, det ska istället ses som ett bidrag och starkt skäl för att förbättra arbetsförhållandena för kvinnor i samhällsarbetet.
Idag återfinns kvinnor i större utsträckning än män på platser med mindre makt men med desto större ansvar. Vårt mål är att utjämna de orättvisa villkoren som uppdagas och att inte ständigt bli ifrågasatta när verkligheten gör sig påmind.
Stockholm den 2 oktober 2004 |
|
Viviann Gerdin (c) |
Rosita Runegrund (kd) |