Motion till riksdagen
2004/05:Kr280
av Peter Jonsson och Rolf Lindén (s)

Stöd till kulturtidskrifter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av stödet till kulturtidskrifter.

Motivering

Även relativt små tidskrifter kan spela en stor roll för opinionsbildningen och det offentliga samtalet. Denna funktion som kulturtidskrifterna spelar i samhället har försummats såväl inom forskning som i mediepolitik. Flertalet utgivare utgår från ett gemensamt intresseområde. Det kan vara en grupp invandrare, ungdomar eller forskare som saknar forum som förmedlar just deras erfarenhet och kunskap. Den främsta drivkraften är mötet med läsekretsen, att bli delaktig i den offentliga debatten, snarare än att uppnå en viss storlek på upplagan. Samtidigt blir arbetet med tidskriften och de publicistiska och informationstekniska frågor som därigenom väcks till en praktisk lektion i yttrandefrihetens innehåll och betydelse.

Dess syfte och funktion är på så vis dubbel. Utöver att vara ett redskap för kunskap och reflexion är den också en väsentlig del av den icke-institutionella offentligheten. Att värna om kulturtidskriften innebär ytterst ett värnande om demokratin och yttrandefriheten. Kulturtidskriften fungerar även som ett viktigt forum för både nya och etablerade skribenter, författare, illustratörer, fotografer och grafiska formgivare.

Det är i kulturtidskriften som många av dessa ges möjlighet att debutera, utveckla sin förmåga och fördjupa sig inom ett ämne på egna villkor. De har visat sig skickligare än många andra medier på att ta vara på det mångkulturella Sveriges möjligheter. Såväl på tidskriftsredaktionerna som i spalterna, genom de debatter som initierats och de röster som fått komma till tals, har kulturtidskrifterna visat sig gå i spetsen för interkulturell dialog. De bidrar, trots att det sällan är deras uttalade målsättning, till integrationen i samhället.

När stödet till kulturtidskrifterna infördes 1966 var det för att ge samma stöd som dagspressen fick. Båda stöden har yttrandefriheten som det främsta incitamentet. Sedan 80-talet har stödet urholkats på olika sätt. I budgetpropositionen för 2005 beräknas en förstärkning av utvecklings- och distributionsstödet med 2 miljoner kronor. Det är bra, men det behövs en översyn och ett samlat grepp av stödet till kulturtidskrifterna.

Stockholm den 28 september 2004

Peter Jonsson (s)

Rolf Lindén (s)