Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av sändningstillståndet för Sveriges Television vad gäller utläggning av produktion i enlighet med vad som anförs i motionen.
I sändningstillståndet för Sveriges Television 16 § står det:
16 §
De program som produceras utanför Stockholm bör både spegla respektive områdes särprägel och egenart och på ett mer allmänt sätt bidra till mångfalden i programverksamheten.
Omfattningen av utomståendes medverkan och frilansmedverkan av olika slag i programproduktionen skall fortsatt hållas på en hög och jämn nivå.
SVT skall under tillståndsperioden inte prioritera ytterligare utläggningar av produktioner. Omfattningen av utläggningar skall under tillståndsperioden uppgå till högst 2001 års nivå. (egen kursivering)
De två sista meningarna innebär i praktiken att Sveriges Television har en takregel för hur mycket produktion som får läggas ut på samproduktioner. Sändningstillståndet låser därmed en stor del av svensk film till Sveriges Televisions egen produktionsapparat.
Genom olika lokala och regionala initiativ har svensk film de senaste åren fått ett uppsving. Aktörer som Filmpool Nord, Film i Väst, Film i Värmland och andra har producerat film i olika delar av landet. Spelfilmerna har ofta fått en stor en stor publik och har utvecklat den svenska filmbranschen. Exempel på sådana produktioner är "Så som i himmelen", "Jägarna", "Grabben i graven bredvid", "Fucking Åmål" m.fl.
Tyvärr innebär takregeln att dokumentärfilm och liknande produktion som är välmotiverad ur kvalitativ synpunkt inte kan produceras på grund av den låsta finansieringen. Kreativiteten riskerar att bli låst kring Sveriges Televisions egna produktionsresurser snarare än det konstnärliga skapandet. Det innebär även att många lovande filmare inte får den möjlighet till erfarenhet som är nödvändig för att kunna utvecklas.
Det är angeläget att denna takregel upphör.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Krister Hammarbergh (m) |
Jan-Evert Rådhström (m) |