Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förläggning av produktion av digitaliserat ljud och bild samt arkivering av produkterna i Norrlands inland.
Den så kallade migreringsutredningen har nyligen föreslagit kraftfulla åtgärder för att bevara Sveriges historiska arv av ljud och bilder (utredningen om Statens Ljud- och Bildarkiv, SOU 2004:53). Utredningen föreslår bland annat att ett tioårigt digitaliseringsprojekt, så kallad migrering, ska genomföras för att göra detta kulturarv tillgängligt för framtiden och för forskarvärlden.
Det är synnerligen angeläget att vårt kulturarv görs tillgängligt i digitaliserad form, särskilt för de nya regionala högskolorna och universiteten, så att samhällslivet i alla delar av landet får tillräcklig uppmärksamhet. En nationell digitaliseringsplan bör tas fram.
När utredningens förslag ska genomföras startar ett omfattande produktionsarbete med digitalisering av vårt kulturarv i form av ljud och bild. Med hänsyn till de goda resultat i produktivitet och lönsamhet som kan redovisas i norrländska tjänsteföretag som arbetar med digital teknik kan denna produktion med fördel lokaliseras till Norrlands inland, där varje arbetstillfälle är av stort värde.
Det finns också mycket goda förutsättningar att förlägga arkivering till Norrlands inland - de goda resultaten vid den norska arkivinstitutionen i Mo i Rana är en god förebild. Det är önskvärt att vi i Sverige tar till vara detta unika tillfälle att genomföra en målmedveten satsning på förnyelse av arbetsmarknaden i Norrlands inland.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Yvonne Ångström (fp) |
Hans Backman (fp) |