Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda förutsättningarna för att inrätta ett nationellt skogsmuseum med lokalisering i Lycksele.
I Lycksele finns ett regionalt skogsmuseum av mycket hög kvalitet, beläget på den så kallade Gammplatsen med månghundraåriga anor. Det är numera, sedan Silvanum i Gävle lades ned, det enda helårsöppna skogsmuseet i vårt land.
Skogsmuseet i Lycksele har permanenta utställningar, som i separata byggnader beskriver "huggarepoken" (invigd 1984) och "maskinepoken" (invigd 1994). Huggarepoken visar, som namnet anger, den historiska utvecklingen från gammalt till modernt skogsbruk - med utställningar av hög kvalitet. Maskinepoken är Europas enda museum för skogsmaskiner. För vidareutveckling av denna del har museet haft hjälp av en ytterst kvalificerad referensgrupp, bestående av landets främsta experter från skogsteknisk forskning, skogsbolag, maskintillverkare och entreprenörer.
Museet har varit föregångare i landet med att utbilda maskinförare och annan skogspersonal när det gäller att iaktta och ta vara på fornminnen och kulturspår i skogen för att förebygga skador på dessa.
På senare år har skogsmuseet utökat sin verksamhet med dendrokronologiska uppdragsdateringar och dendroklimatologisk forskning - och är därmed ett av de få museerna i landet med kapacitet för detta.
Det är det enda inlandsmuseum i Västerbotten som har adekvat utbildad personal. Regionen är rik på skogs-, skogsbruks- och flottningsminnen och har långa skogshistoriska anor samt stolta traditioner inom skogsforskningen.
Trots att det ligger i skogen är det bara en och en halv timmars bilresa från Umeå med Sveriges högsta skogliga utbildning (SLU), Skogsbibliotek och Umeå universitet samt forskningsmiljöerna inom arkeologi, skogshistoria och skogsbruk.
Sverige är för övrigt det enda landet i Norden, förutom Island, som saknar ett nationellt skogsmuseum. Det är angeläget att vi får ett sådant - Sverige som har skogen som en av de viktigaste exportnäringarna.
Skogsmuseet i Lycksele har med sin bredd utomordentligt goda förutsättningar att bli ett nationellt skogsmuseum. Skogsmuseet har ett brett fungerande nätverk till skogsnäringen, skogsforskningen, de kulturhistoriska museerna inom regionen i Sverige och i Norden och inte minst till de nordiska skogsmuseerna.
Vidare har museet kartlagt alla svenska skogsmuseer (ca 35) och bildat ett nätverk med dessa. Det finns stort behov av ett nationellt svenskt skogsmuseum och riksdagen bör hemställa att regeringen utreder möjligheterna att inrätta ett nationellt skogsmuseum med förläggning i Lycksele.
Stockholm den 23 september 2004 |
|
Yvonne Ångström (fp) |