Motion till riksdagen
2004/05:Kr219
av Magdalena Andersson och Anita Sidén (m)

Statens biografbyrå


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om Statens biografbyrå.

Motivering

Den svenska filmcensuren har funnits sedan 1911 och lagbestämmelserna finns i lagen om granskning och kontroll av filmer och videogram, SFS 1990:886. Framställningen i en film eller ett videogram skall vara granskad och godkänd av Statens biografbyrå innan den får visas vid allmän sammankomst eller offentlig tillställning, främst biografföreställningar. Undantagna är television, kabel- och satellitsändning; film/video på mässor, utställningar och sportevenemang; dokumentärfilm på museer och reklamfilm.

Både samhället och censuren har förändrats sedan 1911. Biografbyråns verksamhet inriktar sig, enligt Biografbyråns egen hemsida, i huvudsak på att göra bedömningar för åldersgränser. Klipp eller förbud för offentlig visning tillgrips knappast alls längre.

Under 1993 fick Kulturdepartementet ett utredningsförslag om att införa en ny högsta åldersgräns, 18 år, samtidigt som förhandsgranskning för vuxna skulle avskaffas, men några ändringar i regelverket föreslogs inte.

Chefen för Statens biografbyrå säger i en intervju i Från Riksdag & Departement, nr 2/2004, att det finns anledning att radikalt ändra inriktning på filmcensuren för vuxna. "Lagstiftningen måste ses över. Jag skulle gärna se att en bred förutsättningslös utredning, en traditionell SOU, granskade vår verksamhet", säger dess chef, som dessutom upplever filmcensuren som en total anakronism. 1

Vår uppfattning är att tiden nu är mogen att följa chefen för Statens biografbyrås eget förslag. En utredning bör tillsättas om filmcensurens och Statens biografbyrås framtid.

Stockholm den 22 september 2004

Magdalena Andersson (m)

Anita Sidén (m)


[1]

anakronism [-is´m] s. -en -er, företeelse som hör hemma i annan tid än den skildrade (Svenska Akademiens ordbok)