Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att särskild hänsyn skall tas till de län som har världsarv vid fördelningen av bidrag till kulturmiljövård till de olika länen.
Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Den s.k. världsarvslistan grundar sig på FN-organet Unescos konvention till skydd för världens natur- och kulturarv, som antogs 1972. Sverige undertecknade konventionen 1984. För närvarande har Sverige 13 världsarv.
Största delen av anslaget 28:26 Bidrag till kulturmiljövård (utgiftsområde 17) disponeras av Riksantikvarieämbetet, som i sin tur delar ut anslagen till de olika länsstyrelserna i landet. Vid fördelningen till länen tas ingen hänsyn till att ett enskilt län har ett s.k. världsarv. Detta är inte rimligt. I dagsläget innebär det, för de län som har ett världsarv, att övriga projekt i länet inte kan få det stöd som deras kulturvärde förtjänar och kräver.
Vi anser att reglerna för fördelningen av kulturmedel till länen måste ändras så att medel "öronmärks" till bevarandet av våra världsarv. Ett världsarv är inte en angelägenhet för en enskild kommun eller ett län utan en angelägenhet för hela vårt land. Då Sverige undertecknade konventionen 1984 åtog vi oss som nation att skydda de egna världsarven för all framtid, samt att stödja de andra länderna i deras ansträngningar för att ta hand om sina.
Stockholm den 22 september 2004 |
|
Jeppe Johnsson (m) |
Anna Lindgren (m) |