Motion till riksdagen
2004/05:Kr209
av Cecilia Magnusson och Anita Sidén (m)

Investeringen av Götheborgs jordenruntsegling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försäljning av vissa arkeologiska fynd för finansiering av Götheborgs jordenruntsegling.

Motivering

För 259 år sedan förliste ostindiefararen Götheborg i Göteborgs hamninlopp. Den 3 september 2004 namngav drottning Silvia kopian Götheborg som skall återuppta originalets resor över världshaven.

Det är drygt ett år kvar till att jordenruntseglingen skall börja - en resa som kommer att ta ett år. Denna resa kostar mycket pengar. Varenda krona behövs för att bokstavligen ro iland seglingsprojektet som beräknas ha mycket stort värde bl a för svensk utrikeshandel. Svensk kultur kan också få ett betydande uppsving i och med resan. Kulturens insatser är inte i närheten av vad svensk exportindustri presterar i projektet. Alltså finns det frågetecken för hur jordenruntseglingen kan gå runt. Alla som har att vinna på denna seglats bör göra de insatser som krävs.

Ett bidrag till lösning på nuvarande finansieringsproblem skulle kunna vara att möjliggöra försäljning av en del av de porslinsskärvor som hittades vid utgrävningen av det ursprungliga skeppet. Fynden som gjordes var så stora att det rör sig om hela nio ton porslinsskärvor med ytterst begränsat värde att bevara i sin helhet.

Den vackra last som i dag ligger i svarta plastsäckar i någon mörk källare skulle då komma upp i dagsljuset och bidra till att hålla historien om ostindiefararna levande. Kultur-Sverige lämnar då också ett viktigt bidrag till att förverkliga ostindiefararen Götheborgs resa ut i världen.

Försäljning av skärvorna omöjliggörs på grund av nuvarande lagstiftning som överhuvudtaget förbjuder försäljning av arkeologiska fynd. Vi anser att regeringen å det snaraste skall lämna ett förslag till riksdagen som möjliggör viss försäljning av arkeologiska fynd för att finansiera exklusiva, riksintressanta, om inte världsunika kulturprojekt.

Stockholm den 21 september 2004

Cecilia Magnusson (m)

Anita Sidén (m)