Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en långsiktigt hållbar finansering av Malmö Opera och Musikteater.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett avvisande av tanken på ett ägarbyte för vissa av de till Malmö stad i dag tillhöriga institutionerna.
Malmö stads fyra stora kulturinstitutioner, Malmö Opera och Musikteater (MOMT), Malmö Dramatiska Teater, Skånes Dansteater och Malmö Symfoniorkester, är av oerhörd betydelse för Malmö och Skåne. Institutionerna representerar flera av de mest ledande och utvecklande kulturyttringarna i Sverige och flera av dem bär också på en lång tradition av kontinuitet och höga kvalitativa nivåer. Utan Malmö Opera finns det överhuvudtaget inget nav för operakonsten i södra Sverige.
Det statliga intresset för att utveckla de nämnda institutionerna har i perioder varit stort. Detta har legat i linje med exempelvis de formuleringar som regeringen senast gav uttryck för i budgetpropositionen 2003, där det bland annat slogs fast att de statliga insatserna inom teatern, dansen och musiken syftar till att öka tillgängligheten för medborgarna till dessa kulturyttringar, såväl geografiskt som socialt, samtidigt som förutsättningar ges för en hög kvalitet i det konstnärliga utövandet. Regeringen menade också att "en viktig del av de kulturpolitiska insatserna är den infrastruktur som med statligt stöd byggts upp på nationell, regional och lokal nivå".
I jämförelse med dessa formuleringar har kulturbolagens ställning i Malmö under lång tid varit högst osäker. Detta beror främst på den i grunden oansvariga hållning som Malmö stads socialdemokratiska ledning har intagit. Som ägare till bolagen och den koncern som bolagen ingår i, har man haft ett mycket stort ansvar för den långsiktiga ekonomiska utvecklingen. Detta ansvar har man emellertid inte förmått att leva upp till, i synnerhet inte vad gäller Malmö Opera.
I de överläggningar som under senare år sporadiskt har ägt rum mellan Malmö kommun och Region Skåne har staten inte spelat någon aktiv roll, vilket är olyckligt med tanke på det nationella intresset för en fungerande operakonst i Malmö. Den plan för överföring av av Malmö Opera, Malmö Dramatiska Teater och Skånes Dansteater från Malmö stad till Region Skåne vid årsskiftet 2004/05 innebär inte bara att Malmö förlorar ägarskapet till tre av sina kulturbolag.
Region Skåne och Malmö stad har vidare deklararerat att Malmö Opera skall "anpassas till gällande ekonomiska förutsättningar före övertagandet". I praktiken innebär detta enligt en gjord redovisning av styrelsen för Malmö Opera och Musikteater AB (MOMT) en omstrukturering som omöjliggör operakonst och förvandlar Malmö Opera till ett rent musikalhus. Därmed frångår man det statliga uppdraget och styrelsen konstaterar också att "MOMT inte kan uppfylla det uppdrag som ett operahus i denna storleksordning förväntas göra".
Malmös kulturbolag är i allra högsta grad en nationell angelägenhet, något som understryks av det statliga ekonomiska intresset. Staten har som intressent ett avgörande ansvar för vad som händer i Malmö och måste nu såväl finansiellt som organisationsmässigt visa att den förmår att leva upp till detta ansvar.
Stockholm den 14 september 2004 |
|
Tobias Billström (m) |