Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om återinförande av ett svenskt ordensväsen.
Sedan den 1 januari år 1975 består det svenska officiella belöningssystemet av kungliga medaljer, regeringens medaljer samt av regeringen utdelade hederstitlar (professor, vissa militära och diplomatiska titlar). Kritiken mot normerna för utdelning av de kungliga ordnarna gjorde att riksdagen uttalade att utdelningen borde upphöra. Den instans som fastställde utdelningsnormerna bör bära ansvaret för detta, det vill säga regeringen. Statsrådsberedningen kunde mycket väl ha utformat nya normer och kriterier för utdelningen av de officiella belöningarna.
Medaljer delas fortfarande ut av konungen och regeringen. Medaljerna var emellertid från början avsedda som komplettering av ordnarna och täcker inte alls de områden som enligt internationell praxis bör omfattas av ett officiellt belöningssystem.
De svenska ordnarna har ett mycket stort internationellt anseende på grund av sin ålder och sin dekorativa utformning, men får inte längre utdelas till andra svenskar än medlemmarna i den kungliga familjen. Så länge de har stormästare (Konungen) och medlemmar existerar de dock som statliga institutioner. Utdelningen kan därför fortfarande återupptagas närhelst detta befinnes lämpligt. Kriterierna kan givetvis ändras.
Gamla såväl som nya stater över hela världen har insett hur viktigt det är att kunna belöna sina förtjänta medborgare. De flesta länder är angelägna att tillämpa den hävdvunna internationella praxis som ett fullständigt officiellt belöningssystem med ordnar utgör. Detta sker, väl att märka, oberoende av vilket politiskt system som ifrågavarande land har.
Ordnarna är ett för staten förmånligt, praktiskt och vedertaget medel att belöna tjänster, och betydelsen av detta får inte underskattas. Inte i något annat land i världen finns det för närvarande planer på att avskaffa ordensväsendet.
Ett ordensväsen, gärna reformerat i olika avseenden, har en funktion att fylla i dagens samhälle.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Anita Sidén (m) |
Anna Lilliehöök (m) |