Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening som vad i motionen anförs om att utreda inrättandet av en Raoul Wallenberg-dag.
Den 4 augusti 2004 var det 92 år sedan Raoul Wallenberg föddes. Vid årsskiftet 2004/05 är det sextio år sedan han fördes bort till fångenskap i Stalins Sovjetunionen. Om hans öde efter försvinnandet vet vi litet, om hans gärning före detta vet vi desto mer. Raoul Wallenbergs insatser i Budapest i andra världskrigets slutskede kom, genom hans beslut att rädda så många som möjligt undan SS och gaskamrarna i Auschwitz, att betyda skillnaden mellan liv och död för tiotusentals människor. Wallenbergs insatser och personliga mod står i bjärt kontrast till den oförmåga som uppvisades av såväl stater som individer att före och under andra världskriget se och förhindra det folkmord som näst intill utplånade den europeiska judenheten och de europeiska romerna.
Per Ahlmark har skrivit om Raoul Wallenberg att han "för tanken till några av människans viktigaste och kanske mest ovanliga egenskaper: den kompromisslösa medkänslan med andra, förmågan att urskilja ondska och det moraliska och fysiska modet".
Det behöver ständigt påminnas om förintelsens tid och om vikten av att våga det goda och stå upp mot det onda. Sextio år efter Raoul Wallenbergs försvinnande väljs arvtagare till Adolf Hitlers NSDAP in i ett tyskt delstatsparlament. Främlingsfientliga partier står starka i många europeiska länder. Rapporter når oss om ökande antisemitism och romers utsatthet i Central-
europa.
1983 förklarades i USA Martin Luther Kings födelsedag den 20 januari som nationell helgdag. Motivet var att hålla minnet av Martin Luther Kings gärning levande och tjänande som exempel för nya generationer.
En Raoul Wallenberg-dag den 4 augusti skulle inte bara minna om hans gärning. Den skulle också inspirera oss att stå för ett samhälle som präglas av öppenhet, tolerans och mångfald och ta vårt moraliska ansvar för att motverka de krafter som försöker bryta ned detta samhälle.
Den skulle påminna oss om att vi aldrig med hänvisning till vår egen betydelselöshet passivt kan vända oss bort från människors lidande och nöd. Varje människas försök att värna det goda bidrar till en bättre värld. En Raoul Wallenberg-dag medverkar också till att ständigt påminna om ett av de mest mörka kapitlen i vår världsdels historia - ett kapitel som aldrig får glömmas.
Regeringen bör utreda och återkomma till riksdagen med förslag om att instifta en särskild Raoul Wallenberg-dag och om hur den skall högtidlighållas.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Gunnar Nordmark (fp) |