Motion till riksdagen
2004/05:K432
av Börje Vestlund och Hillevi Larsson (s)

HBT-personers grundlagsrättsliga situation


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att föra in sexuell läggning i 2 kap. 15 § regeringsformen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att transpersoner skall omfattas av tryckfrihetsförordningens bestämmelse 7 kap. 4 § 11 om hets mot folkgrupp.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra en översyn av förekomsten av återstående diskriminering i lagstiftningen mot homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Motivering

Med begreppet HBT avser vi personer som är homosexuella, bisexuella eller transpersoner. Riksdagen och regeringen har under de senaste åren starkt tagit ställning för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rätt till lika värde och behandling, på samma villkor som alla andra i samhället. Det socialdemokratiska partiet har alltid arbetat utifrån utsatta gruppers rätt till samma behandling som alla andra i samhället. För oss är det en fråga om demokrati och jämställdhet. Kampen för demokrati och mänskliga rättigheter är en kamp som hela tiden måste föras, och hela tiden måste vi föra fram positionerna för de grupper som är utsatta. Det har skett många förändringar under de senaste åren för gruppen HBT.

Ställningstaganden till trots existerar det fortfarande idag en diskriminerande lagstiftning som på ett tydligt sätt placerar in homosexuella, bisexuella och transpersoner i en underklass. Vår vision är ett samhälle där vi alla, oavsett vilka vi är, har lika värde. Det ska vara ett samhälle fritt från diskriminering, våld och fördomar på grund av någons sexuella läggning eller könstillhörighet. Denna motion är ett led i vår strävan att nå den här visionen. I den här motionen har vi valt att ta upp frågor som behandlas i konstitutionsutskottet.

Grundlagen

En grundläggande mänsklig rättighet är att inte utsättas för diskriminerande lagstiftning på grund av sin sexuella läggning eller könstillhörighet. De facto finns det många exempel på diskriminerande lagstiftning (se SOU 1999:104). Därför vill vi att regeringsformens portalparagraf bör ange vilka grunder för diskriminering eller särbehandling i samhället som är otillåtna. Vi anser är det angeläget att införa ett skydd mot att riksdagen kan anta lagar som diskriminerar HBT-personer. Idag finns inte det skyddet i grundlagen.

Diskrimineringskommittén har att se över lagstiftningen kring bl.a. grundlagen. Utredningen ska redovisa sitt arbete i december 2004. Enligt vad vi erfarit kommer utredningen att få förlängning av sitt uppdrag.

Som vi ser det är det viktigt att man är tydlig i lagtexter. Därför anser vi att det är nödvändigt med den här förändringen. Att hävda att gruppen HBT ingår i det allmänna är inte tillräckligt.

I 7 kap. 4 § 11 tryckfrihetsförordningen konstateras att hets mot folkgrupp i tryckt skrift är straffbart. Vi hälsar med tillfredsställelse att riksdagen har utvidgat denna bestämmelse så att hets på grund av sexuell läggning inkluderas. Reformen bör dock också kompletteras med ett motsvarande förbud mot hets mot grupp med anspelning på könsidentitet.

Sammanfattningsvis anser vi att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag som innebär en ändring av 2 kap. 15 § regeringsformen och 7 kap. 4 § 11 tryckfrihetsförordningen. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

Översyn av lagstiftningen

Någon samlad genomgång av homosexuellas situation inom olika lagstiftningsområden har inte gjorts sedan 1984. Bisexuellas och transpersoners rättsliga situation har aldrig varit föremål för någon samlad genomgång. Det är enligt vår mening dags att göra en samlad översyn av förekomsten av återstående diskriminering i lagstiftningen mot homosexuella, bisexuella och transpersoner för att få fram förslag på lagreformer som kan eliminera all återstående juridisk diskriminering. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

Stockholm den 5 oktober 2004

Börje Vestlund (s)

Hillevi Larsson (s)