Motion till riksdagen
2004/05:K407
av Mikael Oscarsson (kd)

Raoul Wallenberg och antisemetism i dag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta Raoul Wallenbergs dag.

Motivering

Raoul Wallenberg är ett stort namn utomlands, inte minst i USA, men alltför okänd i sitt hemland. Runtom i världen uppmärksammas hans insatser på många olika sätt. Vägar och torg uppkallas efter honom, han tillerkänns hedersmedborgarskap och skolor undervisar om hans insatser.

Dessvärre får man ibland uppfattningen att detta inte gäller i Raoul Wallenbergs eget hemland. Det är som man fortfarande skäms för den hand-lingsförlamning och undfallenhet som kännetecknade den svenska regering-ens hantering av fallet de första åren efter hans försvinnande. Ett resolut ingripande då hade kanske till och med kunnat rädda hans liv.

Raoul Wallenberg räddade med fara för sitt eget liv tiotusentals judar från en säker död i nazisternas läger. Hans aktion slutade med att han kidnappades i Ungern och fördes till ett fängelse i Moskva, där han troligen utsattes för tortyr och kanske till sist avrättning.

Den kamp som Raoul Wallenberg utkämpade mot antisemitism är inga­lunda avslutad, inte ens i Raouls hemland. I en nyligen publicerad EU-rapport, Manifestations of anti-Semitism in the European Union av Werner Bergmann och Juliane Wetzel från Centre of Research on Anti-Semitism, hävdas det att Sverige är ett av de EU-länder där antisemitismen ökar mest. I rapporten pekas Sverige ut som ett av fem länder - de övriga är Belgien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien - där antijudiska aktioner har ökat mest sedan 2000.

Mikael Tossavainens rapport "Det förnekade hatet", som publicerades i oktober 2002 visar att lärare på förortsskolor i de svenska storstäderna i dag rapporterar om öppet judehat bland arabiska och muslimska elever. Det kan ta sig uttryck i vägran att studera judendom, beundran inför Hitler eller förnekande av Förintelsen. Antijudiska åsikter förekommer även bland elever med till exempel högerextrema eller nazistiska sympatier. Det förekommer antisemitism bland arabiska och muslimska elever.

Det finns många sätt för oss svenskar att uppmärksamma en av vår tids mest hjältemodiga medborgare. Här i Sverige avsätter vi vissa dagar för att uppmärksamma barnen, kvinnorna, miljön, FN etc. Jag anser att det vore på sin plats att också avsätta en dag för att hedra Raoul Wallenberg. Det kan vara en dag då vi aktualiserar kampen mot nazism, rasism och för antisemitism. Det vore ett naturligt sätt att visa en senkommen uppskattning av en av de största svenska hjältarna under 1900-talet.

Stockholm den 1 oktober 2004

Mikael Oscarsson (kd)