Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad i motionen anförs om en allsidig parlamentarisk belysning av den allmänna motionstiden.
Riksdagsledamöters motionsrätt är viktig. Folkets förtroendevalda måste kunna lämna förslag till lagändringar och andra förändringar av svensk politik. Den allmänna motionstiden infördes av praktiska skäl. Riksdagsarbetet måste kunna planeras.
Enligt vår mening har den nuvarande utformningen av ledamöternas motionsrätt, den s.k. allmänna motionstiden, spelat ut sin roll. Under några veckor på hösten belastas riksdagens organisation och personal till bristningsgränsen. Antalet motioner och yrkanden är mycket stort. Det är så stort att många utskott inte hinner behandla alla yrkanden under det riksmöte de väckts. Samtidigt vet vi att många riksdagsledamöter upplever att deras möjligheter att motionera inskränks genom den begränsade tiden.
Mediernas intresse för motionerna handlar ofta enbart om hur många motioner den enskilde skrivit, mer sällan uppmärksammas innehållet. Ibland mäts till och med en ledamots arbetsinsats i riksdagen efter hur många motioner han eller hon lämnat in.
Allt detta är naturligtvis inte en tillfredsställande ordning, vare sig för folkets förtroendevalda eller för riksdagens tjänstemän. Vi är övertygade om att en motionsrätt som löper under hela riksmötet vore bättre och mer ändamålsenlig. Då skulle ledamöter t ex kunna motionera i aktuella frågor och arbetsbelastningen på personalen skulle bli jämnare. En fråga som uppstår blir naturligtvis när motionerna skall behandlas. I stort sett borde riksdagen kunna göra på samma sätt som idag; det vill säga att motionerna samlas upp och behandlas i motionsbetänkanden. Eftersom den allmänna motionstiden är reglerad i riksdagsordningen gäller särskilda ändringsbestämmelser. Vi föreslår att denna fråga blir föremål för en allsidig parlamentarisk belysning.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Lars Lilja (s) |
Britta Lejon (s) |