Motion till riksdagen
2004/05:K386
av Gunnar Nordmark (fp)

Meddelarfrihet i kommunala bolag


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheten att införa samma regelverk vad gäller grundlagsfästa rättigheter för anställda vid kommunala bolag som i dag gäller för offentligt anställda.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheten att förändra lagen om offentlig upphandling.1

1 Yrkande 2 hänvisat till FiU.

Motivering

År 2002 fanns det i Sverige 1 432 kommunalt ägda bolag med cirka 43 000 anställda och en omsättning på 120 miljarder kronor. Samtidigt fanns det 116 landstingsägda bolag med omkring 37 000 anställda och en omsättning på 32 miljarder.

Ytterligare flera tusen personer arbetade inom privata företag som i entrepenadform bedrev kommunal verksamhet.

Kommunägda bolag och privata bolag som bedriver kommunal verksamhet på entreprenad spelar en viktig roll, både som leverantörer av välfärdstjänster och som förvaltare av landstingens och kommunernas förmögenhet.

Det är idag vanligast att kommunal verksamhet bedrivs i förvaltningsform. Personalen inom denna verksamhet är offentligt anställd och omfattas av ett grundlagsfäst skydd vad det gäller yttrandefrihet och meddelarfrihet. De grundlagsfästa fri- och rättigheterna kan inte avtalas bort. Ej heller kan arbetsgivaren genom ensidiga påbud inskränka sådant som yttrandefrihet. Grundlagsskyddade fri- och rättigheter går före lojaliteten med arbetsgivaren. För arbetsgivaren är det straffbart att efterforska om någon under meddelarskydd meddelat sig med medier.

Skälen till dessa långtgående grundlagsfästa fri- och rättigheter är uppenbara. Öppenheten är en garanti för att offentlig verksamhet bedrivs i enlighet med de höga krav som vi som medborgare har rätt att ställa. Väljare, medier och politiker ges härigenom goda möjligheter att granska och nagelfara verksamheten. Ett fritt och öppet debattklimat med medarbetare som aktivt deltar i det offentliga samtalet, också när det rör den egna arbetsplatsen, är ett viktigt instrument för kontinuerlig verksamhetsförbättring. Det motverkar dessutom att det inom verksamheten begås fel, misstag eller rena olagligheter. Ett öppet debattklimat på den egna arbetsplatsen och en möjlighet att delta i det offentliga samtalet skapar dessutom en bättre och tryggare psykosocial arbetssituation.

Ur ett medborgarperspektiv är det rimligt att kommunal verksamhet som bedrivs i bolagsform på entreprenad bör lyda under samma regler vad det gäller yttrande- och medddelarfrihet som gäller inom kommunal verksamhet som bedrivs i förvaltningsform. Det är viktigt för att den enskilda medborgaren skall få en berättigad insyn i verksamheten. Det bör därför utredas hur en förändring av regelverket i enlighet med vad som anförts ovan angående yttrandefrihet och meddelarfrihet för anställda inom kommunala bolag skall säkerställas. En motsvarande utredning bör göras vad det gäller lagen om offentlig upphandling för att säkerställa motsvarande fri- och rättigheter för anställda som arbetar i företag som utför kommunal verksamhet på entreprenad.

Stockholm den 4 oktober 2004

Gunnar Nordmark (fp)