Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om lagstadgat krav påöppenhet kring resurser vid personvalskampanjer.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om lagstadgat krav påöppenhet kring resurser vid folkomröstningskampanjer.
Olika partiers och intressegrupperingars stöd i form av ekonomiska bidrag, rabatter, arbetskraft och indirekta bidrag är en ofta omdebatterad del av den svenska demokratin. För att skapa öppenhet i fråga om vilka intressen som stöder olika partier och politiska grupperingar samt veta hur mycket stödet uppgår till har frågan om ett lagstadgat krav på sådan öppenhet utretts vid ett flertal tillfällen.
Den senaste utredningen, ledd av Gullan Gidlund, konstaterade riktigt att det frivilliga system för redovisning av bidrag som idag finns som en överenskommelse mellan riksdagspartierna inte fungerar. Man drog därför slutsatsen att det behövs ett lagstadgat krav påöppenhet. Frågan bereds nu inom Regeringskansliet.
Tyvärr gäller inte kravet från den Gidlundska utredningen kampanjer inför folkomröstningar och personvalskampanjer, trots att väljarna torde ha samma krav påöppenhet gentemot sådana organisationer som gentemot de politiska partierna. Riksdagen borde därför, inför regeringens beredning, tillkännage att man önskar lagstadgade krav påöppenhet kring resurser också vid personvals- och folkomröstningskampanjer.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Gustav Fridolin (mp) |