Motion till riksdagen
2004/05:K330
av Gustav Fridolin m.fl. (mp)

En svensk anslutning till ILO 169


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till en svensk anslutning till ILO 169 om ursprungsfolks rättigheter.

Motivering

Det av Förenta nationerna proklamerade ursprungsfolksdecenniet avslutas 2004. En lämplig avslutning på detta decennium vore att Sverige tillkännagav för omvärlden att Sverige är berett att omedelbart ratificera ILO 169.

ILO står för International Labour Organisation. Det är ett av FN:s så kallade fack­organ med uppgift att bevaka frågor om arbetsvillkor, diskriminering med mera. Inom ramen för denna uppgift har ILO sedan många år bevakat ursprungsfolkens arbets- och levnadsvillkor. Sverige tog en mycket aktiv roll i utarbetandet av konvention 169 som trädde i kraft 1991. Den ersätter konvention 107 från 1957 om skydd och integration av infödda och andra i stammar levande folkgrupper. De bägge konventionerna är de enda nu gällande internationella avtal som värnar speciellt om ursprungsfolks och stamfolks rättigheter. Sverige hör inte till de länder som anslutit sig till vare sig konvention 107 eller 169. Våra grannländer Norge och Danmark, bägge med egna ursprungs­folk, har anslutit sig till konvention 169. Finland är på gång att ansluta sig. Sverige har valt att begrava frågan om en svensk anslutning och dess konsekvenser för Sverige i utredningar. Företrädare för regeringen har dock vid upprepade tillfällen uttalat att det är regeringens avsikt att Sverige ska ansluta sig till konventionen 169.

Regeringen beslutade den 11 september 1997 att tillkalla en särskild utredare med uppgift att utreda frågan om Sverige kan ratificera ILO:s konvention 169 och vilka åtgärder som i sådana fall är nödvändiga för att Sverige skall kunna efterleva bestämmelserna. Utredaren presenterade sitt resultat i SOU 1999:25. Utredaren ansåg att Sverige redan idag uppfyller konventionens krav i de allra flesta avseenden och han gjorde en bedömning av vilka åtgärder som måste vidtas och vilka regler som måste ändras för att Sverige skall nå upp till kraven. Utredaren bedömde att det skulle ta fem år att vidta dessa åtgärder, en tidsrymd som nu förflutit. De punkter som utredaren pekade på måste åtgärdas kan sammanfattades i sju punkter.

Vi menar att de steg som tagits är tillfyllest för att Sverige nu kan ansluta sig till ILO konvention 169 om ursprungsfolks rättigheter. Det finns ingen anledning att invänta pågående och eventuella tillkommande utredningar med den tid det tar att färdigställa dessa samt remissbehandla, sammanställa remissvar och skriva propositionstexter i de olika delfrågorna. Vi har i sådant fall ett tidsperspektiv på minst åtta till tio år innan en svensk anslutning skulle kunna komma ifråga, det vill säga mer än tjugo år efter att konventionen trädde ikraft. Det är genant för Sverige, ett demokratiskt samhälle som värnar om minoriteter och ursprungsfolk, att inte ansluta sig till en konvention som har stor betydelse för det egna landets ursprungsfolk, samerna. Vi kan inte vänta med en svensk anslutning till dess att Sverige uppfyller varje liten del i konventionen. Det bör räcka med den viljeinriktning som Sverige visat att lösa återstående frågor.

Stockholm den 1 oktober 2004

Gustav Fridolin (mp)

Lotta Hedström (mp)

Åsa Domeij (mp)