Riksdagen tillkännager för regeringen som in mening vad som i motionen anförs om proportionella val till kommunfullmäktige.
Riksdagen tillkännager för regeringen som in mening vad som i motionen anförs om återinförandet av ett system där man kan stryka kandidater från partiers listor.
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändringar i relevant lagstiftning för att tillgodose synskadades tillgång till personvalssedlar.
Motionen är en följdmotion på regeringens proposition 2004/05:163 Ny vallag, vilken är beredd i Vallagskommittén. Kommitténs betänkande, och därav propositionen, behandlar huvudsakligen tekniska frågor rörande val. Miljöpartiets ståndpunkter till dessa har framkommit vid ett flertal tillfällen och vi väljer nu att aktualisera några av dessa genom denna motion. Frågor av större karaktär som inte tas upp i denna motion men som har beröring med vallagen är behovet av en samlad reglering för att kräva folkomröstning (s.k. folkinitiativ) och en noggrann reglering kring sådan folkomröstning samt att knyta rösträtten till folkbokföringen.
I dag tillämpas inte proportionella val vid kommunval. Det har dock utretts vad detta skulle innebära för representationen av partierna i kommunfullmäktige. Varje gång har slutsatsen blivit den att proportionalitet i de kommuner som är valkretsindelade inverkat på mandatfördelningen så att ett eller flera partier erhållit fler eller färre mandat än vad som proportionaliteten skulle ha medgivit.
I dag har kommuner utan valkretsindelning en principiell möjlighet till proportionella val genom tillämpningen av jämkade uddatalsmetoden. Men i de övriga 79 kommuner som är valkretsindelade erhålls inte en proportionell fördelning av mandat i förhållandet till respektive partis totala antal röster i kommunen som helhet. Problemet är att dagens system bara tar hänsyn till röststyrkan i respektive valkrets, något som i praktiken leder till att vissa partier gynnas alternativt missgynnas mandatmässigt.
Risken är nämligen att valkretsindelningen bär med sig att justeringar i kommunvalet kan göras mer eller mindre godtyckligt och av politiskt taktiska orsaker för att stänga ute oönskade partier. Nuvarande vallag kan därtill leda till att en majoritet av väljarna i en kommun blir en minoritet i den valda församlingen.
Detta leder till att småpartier som lyckas slå sig fram i vissa områden i en kommun alltsomoftast kan drabbas av valkretsindelningens bestraffning, genom att helt enkelt inte få det mandat de förtjänat genom en proportionell räkning. Det krävs att detta förhållande på lämpligt sätt ändras genom en reglering i vallagen som garanterar proportionalitet också vid valen till kommunfullmäktige.
När personvalsreformen genomfördes försvann möjligheten att stryka någon kandidat från ett partis lista. Det är olyckligt att detta medel fråntogs väljarna eftersom det ger en direkt möjlighet för medborgarna att påverka valprocessen. Denna möjlighet bör återinföras.
I dag har synskadade som deltar i valen, speciellt efter personvalsreformen, inte möjlighet att delta i valet utan att avslöja sin valhemlighet eftersom namnvalsedlar inte finns i punktskrift. I förslaget till ny vallag behandlar regeringen valhemligheten och påpekar att den rättsenligt är en av den demokratiska rättsstatens grundstenar, 3 kap. 1 § regeringsformen. I stället för att ge synskadade möjlighet att få sin valhemlighet upprätthållen diskuterar regeringen hur huvudregeln i RF 3kap.1§ kan undantas i vissa situationer genom att sekretesslagen utvidgas. Detta är tråkigt eftersom det här finns en tydlig möjlighet att leva upp till huvudregeln för de synskadade. Inte heller handikappombudsmannens efterlysning av en vallag som ger möjlighet till större valsedlar än A6 vann gehör hos regeringen. Detta är anmärkningsvärt, och regeringen måste återkomma med ett nytt förslag som ger möjlighet för synskadade att rösta i personval genom att dessa valsedlar finns tillgängliga i punktskrift.