Riksdagen beslutar om sådan lagändring att riksdagsledamöter kan dela förtroendeuppdraget på två personer i enlighet med vad i motionen anförs.
Ofta påtalas det att riksdagens ledamöter inte avspeglar folkviljan. Senast så fick vi den debatten i samband med folkomröstningen om Sverige skulle gå med fullt ut i EU och därmed även införa valutan Euro. Vid en undersökning så framkom det att riksdagens ledamöter skulle ha röstat för ett införande men folket sa nej i folkomröstningen.
Det påtalas också att riksdagsledamöterna har en orimlig arbetsbörda och att man som ledamot inte hinner med att hålla kontakterna med folket i sin valkrets.
Det påtalas också att riksdagsledamöternas ålder inte motsvarar befolkningens, det saknas unga ledamöter och det saknas äldre ledamöter.
I ett samhälle som hela tiden förändras bör även riksdagens arbetsformer ständigt ses över och anpassas så att ledamöter och tjänstemän kan utföra ett så bra arbete som möjligt.
En åtgärd som riksdagen borde pröva det är att införa möjligheten att frivilligt låta riksdagsledamöter dela upp uppdraget på två personer. Den största förtjänsten skulle vara att ledamöterna då på halvtid kunde delta ute i samhället på ett helt annat sätt än idag . Man skulle kunna arbeta på halvtid om det är möjligt . Det skulle även innebära att det vore lättare för såväl unga som studerar eller är småbarnsföräldrar, och äldre som naturligt orkar mindre än under den aktiva yrkesåldern att delta i det aktiva förtroendevalda riksdagsarbetet. Båda grupperna har mycket att tillföra det aktiva riksdagsarbetet.
Jag inser att detta inte går att genomföra på en gång för hela riksdagen men jag anser att man borde utreda förutsättningarna för det och även låta en valkrets i Sverige pröva på att låta riksdagsledmöter dela på uppdraget på två personer .
Stockholm den 21 september 2004 |
|
Rigmor Stenmark (c) |