Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om anordnande av folkomröstning i frågan om Sveriges antagande av EU:s nya konstitution.
I minst 16 av EU:s medlemsländer kommer sannolikt förslaget till ny konstitution att underställas folken i en särskild folkomröstning. Ordförande i det konvent som utarbetat konstitutionsförslaget, förre franske presidenten Valerie Giscard d´Estang, anser folkomröstningar i medlemsländerna nödvändiga för att vinna demokratisk förankring hos medborgarna. Samma uppfattning uttrycker kommissionens nuvarande företrädare, förre ordförande i kommissionen Jacques Delors och nuvarande presidenten Chirac. I Tyskland där grundlagen inte medger folkomröstning är samtliga partier ense om att försöka ändra grundlagen så att folkomröstning om EU:s konstitution blir möjlig. Storbritannien kommer att folkomrösta. Sammantaget förefaller redan över 80 % av EU:s medborgare ges tillfälle att folkomrösta.
Mot detta finns i Sverige en riksdagsmajoritet bestående av de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna som säger nej till en folkomröstning med motivering
att med EU-omröstningen 1994 har Sverige också sagt ja till den nya konstitutionen,
att konstitutionen inte innehåller något nytt,
att konstitutionen är för komplicerad för medborgarna att förstå,
att konstitutionen endast utgör en begriplig sammanfattning av tidigare obegripliga fördrag,
att en folkomröstning urgröper parlamentarismen och därmed hotar demokratin, o.s.v.
Vad riksdagsmajoriteten däremot inte säger är att med konstitutionen utvidgas EU:s beslutanderätt på en rad viktiga områden, varigenom vårt nationella självbestämmande inskränks i motsvarande mån. Vår hittillsvarande rätt att genom veto säga nej till majoritetens förslag näst intill upphör i praktiken. EU får möjlighet att utvidga nuvarande lagstiftning även till områden som inte omfattas av dagens lagar, utan att det härför krävs godkännande av samtliga medlemsländer. Vad gäller EU:s valuta slås fast att den skall vara euro. Det är oklart vad det innebär för Sverige på sikt. Oklarhet råder också beträffande såväl omfattning, insatsvillkor som kommandovägar för de stridsförband som skall upprättas.
Frågorna är av så fundamental betydelse för vår nations framtida suveränitet att de i demokratisk ordning, i Sverige liksom inom övriga EU, ska avgöras genom en folkomröstning.
Stockholm den 27 september 2004 |
|
Björn von der Esch (kd) |