Motion till riksdagen
2004/05:K264
av Tasso Stafilidis m.fl. (v)

Heteronormativ lagstiftning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vidta en översyn av lagstiftningen ur ett perspektiv där man ifrågasätter heteronormativiteten.

Heteronormativiteten

Tiden är nu mogen för att göra en generell översyn av lagstiftningen ur ett perspektiv som ifrågasätter heteronormativiteten. Heteronormativitet kan definieras som en kulturell tolkningsram där könet ses som en naturlig egenskap hos individen. Med det biologiska könet följer ett visst beteende som är kvinnligt eller manligt av naturen.

Den heteronormativa tolkningsramen bygger på en klar åtskillnad mellan de biologiska könen man och kvinna. Följaktligen blir homosexualitet och könsöverskridande obegripligt i denna tolkningsram.

Queerteori

Queerteori handlar om att analysera och bryta ned den rådande heteronormativiteten. Utgångspunkten i queerteori är att kön och sexualitet inte är givna av naturen utan i stället sociala konstruktioner.

I stället för ett samhälle där heteronormativiteten är förhärskande vill vi se ett samhälle där människor har rätt och möjlighet att vara och utvecklas till vad de egentligen är. Framtida lagändringar måste bygga på denna princip. Vänsterpartiet menar att man genom en lagöversyn kan analysera hur heteronormativiteten har inverkat på redan existerande privilegier samt bereda väg för en förändring av lagstiftningen.

Vidare anser vi att de socialt konstruerade könsrollerna hämmar kvinnors och mäns möjligheter att fritt forma sina liv. För att förändra detta anser vi att det krävs en ständigt pågående och fri diskussion om heteronormativitetens styrande inverkan på alla områden i våra liv. Det är angeläget att det sker ett medvetandegörande av konstruktionen av heteronormativiteten i skolan, i familjen och i samhället.

Objektifieringen i media

Vi anser att sexfixeringen i medier och reklam måste stoppas. De schabloniserade skönhetsideal av kvinnor och män som förmedlas via medier och modeindustrin behöver ifrågasättas och diskuteras. Detta kan göras dels genom konsumentmakt och upplysning, dels genom att ge granskningen av reklam och medier hårda och klara direktiv.

Kvinnans och mannens objektifiering i media skapar och upprätthåller de förlegade könsrollerna och synen på vad som är manligt respektive kvinnligt. Därför måste denna objektifiering brytas.

Skolan är också ett forum där man bör arbeta aktivt för att bryta heteronormativitetens påverkan på barns och ungdomars värderingar. Därför anser vi att riksdagen bör tillkännage för regeringen som ovan anförs om att vidta en översyn av lagstiftningen ur ett perspektiv som ifrågasätter heteronormativiteten.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 21 september 2004

Tasso Stafilidis (v)

Rossana Dinamarca (v)

Mats Einarsson (v)

Siv Holma (v)

Rolf Olsson (v)

Peter Pedersen (v)

Per Rosengren (v)

Alice Åström (v)