Riksdagen beslutar att föra över frågor rörande asylpolitik till utrikesutskottet från socialförsäkringsutskottet.
Riksdagen beslutar att föra över frågor om integrationspolitik till arbetsmarknadsutskottet från socialförsäkringsutskottet.
I dag hanteras asylfrågor och integrationsfrågor i riksdagens socialförsäkringsutskott. Detta ter sig av fler skäl som en underlig ordning.
Socialförsäkringsutskottet hanterar huvudsakligen just socialförsäkringsfrågor och transfereringssystem. Att detta utskott härutöver handlägger asyl- och integrationsfrågor leder tanken fel.
Integrationspolitik skall inte vara och får inte ses som en bidragsfråga. I stället skall integrationspolitiken inriktas på hur vi snabbt får människor i arbete och möjliggör för dem att bli delaktiga i samhället.
Integrationsfrågorna bör i stället hanteras av riksdagens arbetsmarknadsutskott. Detta för att understryka att arbete är en väg in i samhället, till delaktighet och självförsörjning. Att arbetsmarknadsutskottet fick ansvar för integrationsfrågorna skulle också understryka att integrationspolitiken inte kan vara en fråga för sig, utan en del av redan etablerade politikområden.
Arbetsmarknadspolitiken måste ha ett naturligt fokus på att alla arbetsföra människor i Sverige skall ha och få arbete. För att åstadkomma detta krävs god utbildning och en väl fungerande arbetsmarknad. Arbetsmarknadsutskottet hanterar också frågor som rör diskriminering på arbetsmarknaden, vilket är lämpligt eftersom det står alltmer klart att många människor med utländsk bakgrund drabbas av detta.
Asylpolitiken har numera ett tydligt EU-perspektiv. EU-länderna samverkar nära inom detta område, både för att hindra flyktingkatastrofer från att utvecklas i vårt närområde och för att samordna ländernas asylpolitik.
Enligt det nya fördraget skall EU småningom utveckla och driva en gemensam asylpolitik. Det är en positiv förändring, men det understryker också att asylpolitiken är en del av Sveriges utrikespolitik snarare än socialförsäkringspolitik.
Asylfrågorna bör behandlas tillsammans med EU:s utrikes relationer, gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, krishanteringsinsatser och biståndspolitik. Först då kan en sammanhållen politik utvecklas för att undvika flyktingkatastrofer och för att åstadkomma ett gemensamt ansvarstagande för att hantera dem om de ändå uppstår.
Genom ett aktivt arbete i EU kan Sverige påverka andra länder att bedriva en humanitär och ansvarsfull asylpolitik. Detta är frågor som hanteras av utrikesutskottet.
Stockholm den 24 september 2004 |
|
Sten Tolgfors (m) |