Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett avskaffande av spärrarna i personvalssystemet.
1996 genomfördes för första gången personval i samtliga val i Sverige, vid valet till Europaparlamentet. Genom en kompromiss kunde riksdagen i stor enighet anta en ny vallag samma år som skulle ge väljarna större inflytande över sammansättningen av riksdagen samt landstingens och kommunernas beslutande församlingar. Modellen innebar ökat personvalsinslag inom ramen för listvalsystemet. Detta befästes också genom den grundlagsändring som genomförts 1995, där det slogs fast att valet sker genom "röstning på parti med möjlighet för väljarna att avge särskild personröst."
Valen 1998 och 2002 har tyvärr bekräftat att den införda modellen lider av ett antal problem, som tar sig uttryck i att andelen som kryssat kandidater och markerat preferens legat lågt i förhållande till det totala antalet röstande. Mot bakgrund av det bör systemet bli föremål för reformer.
Valsystemet innebär i dag att väljarna får markera ett namn de vill personrösta på i samband med att de väljer en partivalsedel. För att personrösten ska påverka listordningen måste ett namn samla mer än 8 procent personröster i riksdagsvalet och 5 procent i landstings- och kommunvalen av partiets samlade röstetal. Bland de kandidater som passerat spärrgränsen sker en enkel rangordning baserat på röstetal.
Tyvärr finns det ett antal problem med det nuvarande systemet. Spärreglerna är så högt satta att de närmast omöjliggör genomslag i de stora valkretsarna. I de utredningar som gjorts av personvalssystemet konstateras att framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna har så stora röstetal i exempelvis Stockholm, att det är ytterligt svårt att få röster nog för att förändra listordningen i dessa partier. Av Moderaterna i Stockholm var det 1998 endast Carl Bildt, på första plats, som fick nog med röster för att bli personvald.
Om väljarna skall styra de valda församlingarnas sammansättning, bör spärrarna i personvalet helt tas bort. Förändringen bör ske under innevarande mandatperiod, så att valet 2006 kan ske helt enligt de nya principerna.
Stockholm den 26 september 2004 |
|
Tobias Billström (m) |
Peter Danielsson (m) |