Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statsrådens pensioner.
För demokratins skull är det angeläget att politiker agerar på ett sätt som i huvudsak kan accepteras av gemene man och inte stöter sig med samhällsmoralen. Det regelverk som styr de förtroendevaldas ekonomiska villkor bör därför vara rimligt och jämförbart med andra befattningshavares.
Under senare år har pensionssystemet förändrats i grunden. För ett antal år sedan reformerades också riksdagsledamöternas ekonomiska villkor efter avgången på ett mer rimligt sätt. Ett undantag är dock fortfarande statsrådens villkor. En person som varit statsråd under sex års sammanhängande tid har i dag rätt till inkomstgaranti, i dagligt tal pension, på avsevärda belopp fram till ordinarie pensionsdag. En ung person som snabbt gjort politisk karriär och tjänat regeringen i sex år kan därmed under lång tid leva behagligt på skattebetalarnas bekostnad. Det är förstås förkastligt.
I ett frågesvar angående behovet av en översyn av regelverket till riksdagen den 28 juli 2004 anförde det ansvariga statsrådet: "...anser jag att det för närvarande inte finns någon anledning att göra någon översyn".
Regeringen väljer därmed att slå vakt om sina egna ledamöters privilegier framför att genomföra ett transparent system där förutsättningar att finna acceptans hos medborgarna finns. Självklart är det rimligt att ett statsråd som avgått har rätt till avgångsvederlag på lämplig nivå, men de nuvarande reglerna är helt oacceptabla och riskerar därtill att belasta staten ekonomiskt. Reglementet för statsrådens inkomstgarantier bör därför ändras. En lämplig modell att tillämpa är den som gäller för riksdagsledamöter.
Stockholm den 20 september 2004 |
|
Torsten Lindström (kd) |