Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tingsrättsorganisationen i Skåne.
En större reformering av domstolsväsendet pågår sedan några år. De vägledande principerna för reformeringen är följande. Reformeringen av domstolsväsendet skall bedrivas med utgångspunkt i de krav som medborgarna har rätt att ställa på snabbhet, kvalitet, service och med beaktande av domstolarnas särskilda roll. Renodlingen av domstolarna och renodlingen av domarnas arbete till dömande verksamhet skall fortsätta. Tyngdpunkten i den dömande verksamheten skall ligga i första instans. Kvaliteten i den dömande verksamheten skall säkerställas. Domstolarna skall vara moderna och attraktiva arbetsplatser för att locka kvalificerade medarbetare. Domstolsorganisationen skall utformas för att garantera hög kompetens i allt dömande. Dömande verksamhet skall finnas nära medborgarna och bedrivas i alla delar av landet.
Reformarbetet inom domstolsväsendet delas upp i fyra huvudområden. Förändringar av den yttre organisationen, förändringar av den inre organisation, renodling av verksamheten och förbättringar av det processuella regelverket. Den yttre organisationen rör främst domstolarnas storlek och geografiska placering, men också samverkan mellan domstolarna. Den inre organisationen rör främst frågor om hur arbetet i domstolarna skall bedrivas. Det är en viktig del i ett väl fungerande domstolsväsende att handläggningen av mål och ärenden inte onödigt uppehålls utan kan beredas och avgöras i den takt de kommer in. Det är i det sammanhanget viktigt att arbetsuppgifterna och arbetsmomenten fördelas på bästa sätt mellan de olika personalkategorierna inom domstolsväsendet. Renodlingen av verksamheten innebär att domstolsverksamheten så långt det är möjligt skall renodlas till rättsskipning. Förbättringar av det processuella regelverket är främst inriktade på att anpassa de materiella reglerna till dagens krav och på att öppna för utnyttjande av de möjligheter som tekniken medför.
För att reformarbetet skall kunna utveckla och effektivisera domstolsväsendet på ett ändamålsenligt sätt bedöms behov finnas av samordnande satsningar inom de fyra huvudområdena. I tidigare skrivelse till riksdagen redogör regeringen för det fortsatta reformarbetet såvitt avser förändringar av den yttre tingsrättsorganisationen.
I handlingsplanen och uppföljningen av handlingsplanen redogör regeringen för målsättningen med reformeringen av den yttre tingsrättsorganisationen.
Målsättningen för arbetet är att bibehålla tillgängligheten och skapa möjligheter för en stärkt beredningsorganisation. Vidare ska möjligheterna säkerställa att rekrytera personal och skapa förutsättningar för återkommande kompetensutveckling. Avslutningsvis ska möjligheterna till specialisering öka och den geografiska samordningen med rättsväsendets övriga myndigheter ska förbättras. Detta förväntas ligga till grund för framtida ev organisationsförändringar inom domstolsväsendet.
Domstolsverket har utrett en förändrad tingsrättsorgansiation i Skåne. Olika alternativ presenteras och efter remissomgång gör Domstolsverket bedömningen bl.a. att Trelleborgs och Ystads tingsrätter bör läggas samman till en tingsrätt med kansliort i Ystad. Regeringen gör samma bedömning och föreslår således detsamma.
Av utredningen att döma framgår att det finns flera faktorer som talar för olika alternativ till lösning och konsekvenserna blir också olika. För bl.a. Trelleborgs invånare är det att föredra att Trelleborgs tingsrätt bibehålls som kansliort. Beaktas ska naturligtvis huruvida målsättningen för tingsrättsorganisationen kan uppnås. Frågan om huruvida huvudmannaskapet för inskrivningsmyndigheterna skall överflyttas från domstolarna till Lantmäteriverket är för närvarande föremål för beredning inom regeringskansliet. På grund härav gör exempelvis regeringen bedömningen att Hässleholms tingsrätt inte bör omfattas av förändringarna. Med anledning av det kan flera kommuners målunderlag således inte utgöra alternativ för andra organisationsmodeller. Då reformeringen av tingsrättsorganisationen nu fortsätter finner jag det lämpligt att regeringen beaktar utvecklingen i hela Skåne i det fortsatta arbetet, noggrant följer utvecklingen och är beredd att ompröva tingsrättsorganisationen om målsättningarna för domstolsväsendet och tingsrätterna i Skåne inte uppnås.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Catherine Persson (s) |