Motion till riksdagen
2004/05:Ju441
av Dan Kihlström (kd)

Polisutbildning till Värmland


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förlägga polisutbildning till Värmland.

Motivering

I budgetpropositionen för 2005 anger regeringen att en satsning på 4 000 nya poliser under mandatperioden leder till en förstärkning och föryngring av polisen även i glesbygden. Enligt samma proposition avser regeringen att återkomma i denna fråga.

Polisutbildning bedrivs idag på tre platser i landet, vid Polishögskolan strax norr om Stockholm samt som uppdragsutbildning vid universiteten i Umeå och Växjö. Sedan 2003 bedrivs polisutbildning också på distans. Insatser har enligt regeringen gjorts för att få sökande från alla delar av Sverige till polisutbildningen genom denna distansutbildning. Denna utbildningsform ger möjlighet och gör det enklare för sökande från hela landet att genomgå polisutbildning.

Behovet av att utbilda nya poliser är stort. Man räknar med att det under de närmaste åren kommer att tas in ungefär 1 000 studenter per år. Polisens grundutbildning ska präglas av högskolemässighet och ge basen för ett livslång lärande. Rättsvetenskap, beteendevetenskap, poliskunskap samt praktiska färdighetsämnen är några av de ämnen som ingår i utbildningen. Polishögskolan utvecklar och genomför vidareutbildning för hela polisen. Detta behov kommer inte att minska i framtiden.

Polisen i Värmland har som inriktning en lokalt förankrad polis med närvaro i hela länet. Idag finns 405 poliser i Värmlands län. Medelåldern är den högsta i landet och sjukfrånvaron är hög. Av detta kan man dra den slutsatsen att behovet av nyrekrytering är stort. Precis som andra statliga institutioner och verksamheter har polisen ett stort behov av en lokal förankring och närhet.

En lokaliserad polisutbildning till Värmland med koppling till Karlstads universitet och Polismyndigheten i Värmland skulle vitalisera polisens arbete i länet. Det skulle också underlätta för människor i regionen att kunna utbilda sig till polis utan att behöva flytta från länet. Förutsättningen att få behålla poliser i länet efter utbildningen skulle öka markant.

Tyvärr har Värmland en hög ungdomsarbetslöshet. Den uppkomna situationen med försvarets omorganisation gör inte situationen lättare. I ett läge där regementet i Kristinehamn försvinner är det inte otroligt att till exempel yngre officerare vill omskola sig till just poliser.

I Värmland finns goda möjligheter att i samarbete med universitetet i Karlstad och Polishögskolan etablera en fin polisutbildning. Utan större investeringskostnader, som en ny högskola skulle innebära, kan den av regeringen angivna utbildningstakten infrias.

Stockholm den 1 oktober 2004

Dan Kihlström (kd)