Motion till riksdagen
2004/05:Ju41
av Beatrice Ask m.fl. (m)

med anledning av prop. 2004/05:119 Ökad säkerhet i pass m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att sökanden av pass skall vara skyldig att inlämna eller låta passmyndigheten ta en bild i digitalt format av sökandens ansikte.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen skall låta utreda möjligheterna att överföra passhanteringen från polisen till annan myndighet.

Inledning

I propositionen föreslås ändringar i reglerna för svenska pass i syfte att höja säkerheten. I enlighet med internationella rekommendationer föreslås att svenska pass förses med så kallad biometrisk information. Därtill läggs förslag som innebär att personer dömda till fängelse m.fl. inte fritt skall förfoga över egna pass.

Moderata utgångspunkter

Ökad internationalisering och teknisk utveckling innebär både behov av och möjligheter att höja säkerheten i pass. Falska pass och identitetshandlingar används som verktyg för internationell brottslighet och för såväl enskilda som samhället i stort är det angeläget att förebygga och minska möjligheterna att så sker. Moderata samlingspartiet delar i allt väsentligt de bedömningar som gjorts av regeringen när det gäller ökad säkerhet i svenska pass och tillgång till passhandlingar för personer dömda för brott. Emellertid anser vi att regeringens svar i några viktiga frågeställningar inte getts, varför vi i riksdagens fortsatta hantering avser att pröva dessa innan vi går till beslut.

Måste passmyndigheterna ha monopol på fotografering?

Regeringen föreslår som en konsekvens av att man vill införa en biometrisk uppgift i passen att sökanden skall vara skyldig att låta passmyndigheten ta fotografi vid ansökningstillfället. I propositionen beskrivs att detta ska ske med hjälp av digital kamera som omvandlar bilden till biometrisk information som skall lagras på ett chips i passhandlingen. Konsekvensen av detta anser man är att särskild utrustning hos polisen måste svara för fotograferingen. Enligt uppgifter i debatten har Rikspolisstyrelsen redan genomfört upphandling av utrustning för genomförande av propositionens förslag. Att föregå riksdagens beslut är en mycket märklig ordning om uppgiften är korrekt. Vi förutsätter att justitieutskottet ges erforderlig information i denna fråga.

Av propositionen framgår inte varför den digitala fotograferingen inte kan göras av någon annan och lämnas till myndigheten. Eftersom resultatet av regeringens bedömning är att passmyndigheten ges monopol på en förhållandevis stor näring är vi angelägna om att få detta klarlagt innan ett slutligt ställningstagande görs. I det fall det rent tekniskt är möjligt för andra fotografer att ta foton och lämna den information som krävs finns inte skäl att ge polisen ensamrätt till uppgiften. Det handlar dessutom om att rent praktiskt underlätta för medborgare att söka och erhålla pass, eftersom den föreslagna lösningen innebär att varje sökande vid två tillfällen skall infinna sig på polisstationer som ibland ligger många tiotals mil bort. Med tanke på att kostnaderna för varje pass i ett slag fördubblas finns all anledning att också se till det praktiska genomförandet.

Måste polisen vara passmyndighet?

En fråga som regeringen inte tycks ha prövat i beredningen av ärendet är frågan om passen nödvändigtvis måste hanteras av polisen. Föreslagna förändringar innebär en omfattande utvidgning av verksamheten inom en organisation som redan är hårt ansträngd. Nedläggningen av många polisstationer innebär dessutom att det för många människor utanför storstadsregionerna blir svårare att skaffa sig ett pass. Vi anser att regeringen bör överväga möjligheterna att flytta ansvaret för passhanteringen till någon annan myndighet, förslagsvis folkbokföringsmyndigheten Skatteverket. Den administrativa hanteringen av pass torde inte kräva tillgång till polisutbildad personal.

Stockholm den 31 mars 2005

Beatrice Ask (m)

Jeppe Johnsson (m)

Cecilia Magnusson (m)

Hillevi Engström (m)

Bengt-Anders Johansson (m)

Anita Sidén (m)

Bertil Kjellberg (m)