Motion till riksdagen
2004/05:Ju401
av Gunnar Nordmark och Tobias Krantz (fp)

Tingsrätterna i Ljungby och Värnamo


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bevara Ljungby tingsrätt.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bevara Värnamo tingsrätt.

Motivering

Förtroendet för rättsväsendet bygger bland annat på närvaro, synlighet och tydlighet. I takt med det förändringsarbete som pågår inom svenskt polisväsende har svensk polis i alltför många kommuner blivit frånvarande, osynlig och otydlig. Detta har lett till ett minskat förtroende för polisens förmåga att lösa sina uppgifter, att upprätthålla lag och ordning samt att förebygga och lösa brott. Många medborgare har en bild av ett rättsväsende i kris.

Samma förtroendekris kan drabba det svenska domstolsväsendet. Vid sekelskiftet hade Sverige 93 tingsrätter. Sedan dess har ett stort antal av landets tingsrätter lagts ned. Fler tingsrättsnedläggningar är på förslag. När reformeringen av domstolarnas yttre organisation är fullt genomförd kan så många som hälften av landets tingsrätter ha försvunnit. Detta inskränker i praktiken såväl enskilda medborgares och lokalmediers möjlighet att som åhörare närvara vid rättegångar. Detta urholkar en av de grundläggande förutsättningarna för en rättssäker domstolsprocess, nämligen den enskilda medborgarens rätt att närvara vid offentliga rättegångar.

Ur rättssäkerhetsperspektiv är det viktigt att inte allt för lång tid förflyter mellan åtal och huvudförhandling. Både för brottsoffer och tilltalad är det dessutom humant om rättsskipningsprocessen är så snabb som möjligt. Erfarenheter visar tydligt att små tingsrätter är minst lika bra på att hantera ärenden inom föreskriven tid som de stora. Snarare är det så att det är de riktigt stora tingsrätterna som uppvisar klara problem att hålla rimliga omloppstider.

I proposition 2004/05:1 föreslår regeringen att bland andra tingsrätterna i Ljungby och Värnamo skall läggas ned, vilket kommer att innebära att hälften av de småländska tingsrätterna försvunnit på mindre än ett halvt decennium. Som skäl anges att de båda tingsrätterna varken var för sig eller tillsammans är tillräckligt stora för att uppfylla de krav som ställts på en förändrad tingsrättsorganisation. De båda tingsrätterna har själva i sina remissvar menat att ett utökat samarbete dem emellan innebär en möjlighet att leva upp till de krav som ställs på landets tingsrätter. Den utredning som ligger till grund för Domstolsverkets förslag och till förslagen i proposition 2004/05:1 rörande tingsrätterna i Ljungby och Värnamo har utsatts för omfattande kritik, bland annat för att inte tillräckligt seriöst ha beaktat samarbetsalternativet.

De föreslagna nedläggningarna av tingsrätterna Ljungby och Värnamo får allvarliga konsekvenser för invånarna i ett antal småländska kommuner, till stor del bestående av landsbygd. Förändringen av tingsrättsorganisationen i landet skall, enligt proposition 2004/05:1, ske med bibehållen tillgänglighet. Så kommer inte att vara fallet för många invånare i dessa kommuner. Idag finns det en förhållandevis god representation av advokatbyråer och juridiska byråer på de berörda orterna. En avgörande faktor för att detta även i fortsättningen skall vara möjligt är att tingsrätterna i Ljungby och Värnamo finns kvar. En nedläggning av tingsrätterna kommer på sikt, med stor sannolikhet, att leda till att den juridiska servicen försämras för såväl enskilda medborgare som lokalt förankrade små och medelstora företag. Minskade möjligheter till juridisk rådgivning och hjälp med civilrättsliga ärenden och affärsjuridik kan få omfattande och allvarliga konsekvenser för den enskilda medborgaren eller det lilla företaget. Nedläggningen av tingsrätterna i Ljungby och Värnamo leder till att det blir svårare att leva eller driva företag i de berörda områdena. Därmed bidrar nedläggningarna till att göra det svårare för människor att bo där de vill och till att en tudelning av Sverige sker.

Genom att utveckla det redan pågående samarbetet mellan de båda tingsrätterna och genom att använda de möjligheter som informationsteknologin ger skapas bättre möjligheter till återkommande kompetensutveckling, specialisering och geografisk samordning med rättsväsendets övriga myndigheter. Därför bör tingsrätterna i Ljungby och Värnamo finnas kvar.

Stockholm den 1 oktober 2004

Gunnar Nordmark (fp)

Tobias Krantz (fp)