Motion till riksdagen
2004/05:Ju394
av Olle Sandahl (kd)

Ljungby tingsrätt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Ljungby tingsrätt bör vara kvar som en självständig domstol.

Motivering

Ett rättssamhälle kräver fungerande domstolar. Deras uppgifter är att handlägga mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt och att avkunna dom inom rimlig tid. Regeringen har sedan en tid tillbaka dragit igång ett förändringsarbete när det gäller domstolsväsendet. Om nedläggningarna fortsätter enligt regeringens ambition finns det en uppenbar risk att rättssäkerheten börjar äventyras. En förändring av tingsrättsorganisationen behöver i sig inte vara fel, men den kan inte genomföras utan hänsyn till helhetsperspektivet. Regeringens förändringsarbete innebär ett oönskat ingrepp i rättssamhället. De ökande avstånden till tingsrätterna kommer att minska människors vilja att inställa sig i tingsrätten för att vittna och för att tjänstgöra som nämndemän. Detta reducerar påtagligt rättssamhällets kvalitet. Avstånden kommer också att leda till ökade kostnader, blad annat i form av förlorade arbetsinkomster, resor, traktamenten, övernattningar.

Den symboliska betydelsen av rättssamhällets synliga fasta närvaro i Kronobergs västra länsdel ska inte underskattas när det gäller upprätthållandet av rättssamhällets legitimitet och medborgarens upplevda trygghet.

I budgetpropositionen för år 2005 gör regeringen bedömningen att Ljungby och Växjö tingsrätter bör läggas samman till en tingsrätt med kansliort i Växjö. Målsättningen är att genomföra sammanläggningen senast den 1 juni 2005. Det är ett i flera avseenden olämpligt och illa underbyggt förslag.

Argumentationen har sedan flera år varit att de mindre tingsrätterna skulle ha lägre attraktivitet för kompetent personal, att möjligheter till kompetensutveckling skulle vara lägre och att de skulle vara mindre effektiva och mer sårbara för störningar. De ekonomiska argumenten har avklingat i takt med att proponerade vinster inte kunnat verifieras.

Verkligheten för Ljungby tingsrätt är direkt motsatt de förda resonemangen. Ljungby tingsrätt har visat sig synnerligen kompetent att sköta sitt uppdrag. Ljungby dömer enligt statistiken snabbare av mål och har färre överklaganden. Man ligger i topp när det gäller personalens trivsel. Kompetensutveckling och personalkompetens är ocksåöver standard. Sedan flera år har man ett mycket väl fungerande samarbete med tingsrätten i Värnamo. Detta har bland annat medfört att tingsrätten inte behövt ens tillfällig personalförstärkning från hovrätten.

Ett stort antal tingsrätter har redan upphört och sammanslagits i Sverige. Ingen samlad bedömning av eventuella fördelar av nedläggningarna har gjorts. Det vore ansvarsfullt och rationellt att nu göra ett, möjligen tillfälligt, uppehåll i sammanslagningsverksamheten och under denna paus utvärdera resultat avseende rättssäkerhet, kvalitet, ekonomi, kompetensutveckling, sårbarhet, påverkan av lokalsamhället, rekryteringseffekter etc. Sedan, efter att analys är gjord, kan domstolsverk och regering, med tillgång till denna kunskap planera vidare för framtidens organisation av domstolsväsendet.

Enligt vad som ovan anförts bör Ljungby tingsrätt vara kvar som en självständig domstol. Att lägga ner den framstår som ett självändamål och saknar helt lokala motiv i Ljungby tingsrätts verksamhet, lokaler eller personal.

Stockholm den 3 oktober 2004

Olle Sandahl (kd)