Motion till riksdagen
2004/05:Ju387
av Maud Ekendahl (m)

Häkteslagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att häkteslagen skall gälla häktade intagna vid rättspsykiatriska undersökningsenheter.

Motivering

Intagna som vistas på rättspsykiatrisk avdelning för att genomgå rättspsykiatrisk undersökning är i de flesta fall häktade under tiden för denna. Såväl före som efter undersökningen - men inte under tiden den pågår - gäller häkteslagens bestämmelser, som klart anger vilka regler som skall följas.

Bland annat klargörs vilka tvångsmedel som är tillåtna under vistelsen i häktet. Det rör sig exempelvis om användning av fängsel, tagande av blod-, urin- eller utandningsprov vid misstänkt påverkan samt beslut om avskildhetsåtgärder av ordnings- och säkerhetsskäl. Även för möjligheterna att ta emot besök, telefonera och skicka brev finns bestämmelser. I häkteslagen regleras också den intagnes rätt att klaga på beslut. Att häkteslagen inte får tillämpas under de rättspsykiatriska undersökningarna vållar en rad problem och risker. De personer som skickas till sådana är ofta tungt kriminellt belastade.

Under gällande lag finns det inga möjligheter att vidta ovan nämnda åtgärder. Till detta kommer att undersökningarna merendels utförs i lokaler som inte är ändamålsenliga och saknar ett skalskydd i paritet med dagens säkerhetskrav.

Av denna anledning händer det att man av säkerhetsskäl ibland tvingas genomföra de psykiatriska undersökningarna på häktet. Detta är självfallet mindre lämpligt och inverkar i vissa fall negativt på genomförandet av undersökningen - bland annat som en följd av att den häktade inte kan observeras dygnet runt av specialutbildad personal.

Med hänsyn till såväl rättssäkerheten i stort som berörda individers säkerhet måste nuvarande luckor i lagen täppas till genom att häkteslagstiftningen också omfattar tiden på rättspsykiatrisk avdelning i de fall reglerna i lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) eller lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) inte kan tillämpas. Dessutom måste befintliga lokaler granskas ur säkerhetssynvinkel och de som inte håller måttet omgående renoveras eller ersättas med nya och tidsenliga.

Stockholm den 3 oktober 2004

Maud Ekendahl (m)