Motion till riksdagen
2004/05:Ju38
av Anna Grönlund Krantz och Gunnar Nordmark (fp)

med anledning av prop. 2004/05:119 Ökad säkerhet i pass m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår propositionen i den del som gäller passmyndighetens exklusiva rätt att ta passbilder och att 6 § passlagen ges en lydelse i enlighet med vad som anförs i motionen.

  2. Riksdagen beslutar om ändring i 6 § passlagen enligt vad som anförs i motionen.

Motivering

I proposition 2004/05:119 Ökad säkerhet i pass m.m. föreslår regeringen bland annat att så kallade biometriska uppgifter skall lagras i svenska pass. Den biometriska informationen som skall lagras i svenska pass föreslås bli en ansiktsbild i digitalt format som lagras i passet i komprimerad form på ett lagringsmedium.

Bakgrunden till förslaget är en rekommendation från FN-organet International Civil Aviation Organisation (ICAO) om säkerhet i resehandlingar samt rådets förordning (EG) nr 2254/04 av den 13 december 2004 om standarder för säkerhetsdetaljer och biometri i pass och resedokument. Bakgrunden till ICAO:s rekommendation och rådets förordning är ökande problem med förfalskade och missbrukade pass. Detta sker vid bland annat förmögenhetsbrott, vid människosmuggling vid människohandel eller i samband med planering och utförande av terroristbrott. Det finns alltså goda skäl till att utarbeta en bättre säkerhet i pass.

I regeringens förslag ingår bland annat att passbilden fortsättningsvis, till skillnad från nu, skall tas endast hos passmyndighet. Det är ett beslut som berör över tusen företag och som för dessa företag enlig bedömningar skulle innebära ett inkomstbortfall på omkring 100 miljoner kronor. För många fotografer, framför allt på mindre orter, är passfotograferingen en av de viktigare inkomstkällorna och möjliggör ett fortsatt företagande.

Förslaget om att det endast är vid passmyndigheter som passfotografier skall kunna tas innebär ökat krångel och ökat resande för den enskilda medborgaren. Förslaget motiveras förmodligen med att det är viktigt med höga krav på säkerhet vid framställande av pass.

1.1 Läget i andra europeiska länder

En genomgång av hur långt arbetet kommit med biometriska uppgifter lagrade i pass, visar att det finns länder som gör bedömningen att det går att låta andra än passmyndigheten ta passfoton och ändå upprätthålla en god säkerhet vid utfärdande och produktion av pass. Storbritannien ställer endast krav på passfotonas utseende. I Finland kommer även fortsättningsvis andra än passmyndigheten att kunna ta passfoton till pass med lagrade biometriska uppgifter. Efter ett år kommer införandet av biometriska pass att utvärderas och enligt uppgift kommer denna utvärdering att ta särskild hänsyn till medborgarperspektivet. I Norge har man hittills inte tagit ställning i frågan, medan man från dansk sida har uppfattningen att åtminstone för närvarande acceptera passbilder på samma sätt som tidigare, under förutsättning att de håller god kvalitet. Möjligen kan frågan om vem som får ta passfoton regleras längre fram.

I ett antal europeiska länder, som Spanien, Italien och Frankrike, pågår, enligt Porträttfotografernas Yrkesorganisation, samtal mellan myndigheter och branschorganisationer om hur yrkesfotografer även efter införande av pass med biometriska uppgifter skall kunna ägna sig åt fotografering av passbilder.

1.2 Yrkesfotografernas situation

Det förefaller alltså som om regeringen i sin proposition hastar fram i alltför hög hastighet på en väg som det inte ens är självklart att man behöver gå. Vid kontakt med företrädare för yrkesfotografer har dessa framfört att ett monopoliserande av passfotograferingen skulle innebära såväl nedläggning av ett antal småföretag som ett inte ringa antal uppsägningar. I spåren av detta skulle innevånare på ett antal framför allt mindre orter få sämre service, minskad tillgång till arbetstillfällen och drabbas av mer krångel.

I proposition 2004/05:119 Ökad säkerhet i pass m.m. verkar det inte som om regeringen i tillräcklig utsträckning tagit hänsyn vare sig till fotografbranschens villkor eller till medborgarperspektivet. Inte heller förs det något resonemang om eventuellt negativa konsekvenser av att lägga ytterligare en icke-polisiär arbetsuppgift på en underbemannad poliskår.

Det finns anledning att vara kritisk till regeringens hantering av frågan om vem som skall få ta passfoton till pass med lagrade biometriska uppgifter med tanke på hur detta hanterats i andra länder och med tanke på fotografbranschens villkor, förlorade arbetstillfällen och medborgarperspektivet inte behandlas i propositionen. Tillgänglig information pekar entydigt på att i en rad andra länder görs bedömningen att det är möjligt att även vid övergången till pass med lagrade biometriska uppgifter låta andra än passmyndigheten ta giltiga passfoton. Det är av betydelse för ett antal företags överlevnad och ett icke ringa antal arbetstillfällen att yrkesfotografer även i fortsättningen ges möjlighet att ta giltiga passfoton.

För den enskilda medborgaren kan förslaget innebära ökat krångel, ökade restider och i förlängningen försämrad service då ett lokalt tjänsteföretag tvingas minska eller helt lägga ned sin verksamhet. Det bör även fortsättningsvis vara möjligt för andra än passmyndigheten att ta passfotografier så länge kraven på god säkerhet uppfylls vid tillverkande och utfärdande av pass.

Riksdagen bör därför avslå propositionen i den del som rör passlagen 6 §. Det bör ankomma på utskottet att formulera erforderlig lagtext i enlighet med vad som anförs i motionen.

Stockholm den 23 mars 2005

Anna Grönlund Krantz (fp)

Gunnar Nordmark (fp)