Riksdagen begär att regeringen gör en översyn av lagar som rör våld i förtryckande familjekulturer, s.k. hedersrelaterat våld.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den som medverkar till systematisk nedbrytning som leder till självmord begår en kriminell handling.
Att uppmana någon att begå självmord är idag inte brottsligt. En kurdisk kvinna som dödade sina barn och sig själv i somras hade dragit sig undan sin familj och uppgav att hon var förföljd och trakasserad, och var därmed mycket pressad. Men inget tyder på att någon utifrån skulle vara inblandad direkt i dödsfallen och fallet är därmed i princip avslutat.
Det finns flera aktuella fall med stora oklarheter om det varit mord, självmord eller hot som har lett till självmord. Polis som arbetar med denna typ av brott saknar juridiskt stöd för att kunna agera kraftfullt mot förövarna. Det finns en möjlighet att döma de som uppmanar till självmord till grov fridskränkning. Men om brottet bedöms som ofredande blir det enbart böter. Fridskränkning är dessutom svårt att bevisa när offret inte längre finns i livet och straffet gäller bara hur offret lidit av trakasserierna och uppmaningarna att döda sig själv, inte själva dödsfallet. Hur vanligt detta är finns inga siffror på idag, statistiken över självmord skulle behöva analyseras för att omfattningen ska bli tydlig.
Svensk lag är inte byggd för omständigheter där släkter driver kampanj för att någon ska ta livet av sig. Därför behöver lagstiftningen kring s k hedersrelaterat våld diskuteras och ses över. En systematisk nedbrytning som leder till självmord skulle kunna betraktas som psykisk medhjälp i en process som leder till självmord. Att kriminalisera den som medverkar till systematisk nedbrytning som leder till självmord bör göras skyndsamt. Detta ska ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 27 september 2004 |
|
Annika Qarlsson (c) |
Viviann Gerdin (c) |