Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att möjligheterna för att förbättra de ekonomiska villkoren för nämndemän utreds.
Nämndemannakommittén lade sitt betänkande Framtidens nämndemän i juni 2002 (SOU 2002:61), vilket omfattade bl.a. ersättning till nämndemännen.
Kommittén anförde:
"Det viktigaste målet att sträva efter när det gäller utformningen av nämndemännens ersättningsvillkor bör vara att ingen skall förlora ekonomiskt på att vara nämndeman. Vid sidan härav bör nämndemännen för sin insats komma i åtnjutande av ett arvode som även täcker en del omkostnader som kan uppkomma i anledning av uppdraget." (sid 109).
"Kommittén föreslår att nämndemännens ersättning för inkomstförlust skall utges utöver arvode." (sid 112).
Kommittén konstaterade (sid 108) även bl.a. att för statliga förtroendevalda gäller förordningen (1992:1299) innebärande att det finns 5 kategorier av ersättningsnivåer:
Kategori A - regeringen beslutar i varje enskilt fall
Kategori B - 1800 kr till ledamöter och 900 kr till ersättare
Kategori C - 1300 kr " " " 650 kr " "
Kategori D - 850 kr " " " 425 kr " "
Kategori E - 400 kr till ledamöter och ersättare
Beloppen avser ersättning per sammanträdesdag. Till detta kommer ersättning för förlorad inkomst.
Ersättningen till nämndemännen har ej ändrats sedan 1989 och är för närvarande 300 kronor per sammanträdesdag. Samhället har genomgått mycket stora förändringar under dessa 15 år. Domstolarnas arbete likaså. Domstolarnas ekonomi medger numera att det oftast blir hela arbetsdagar för nämndemännen, med ibland 2-3 olika ordförande. Den stora eftersläpningen av ersättningsnivåerna kan i förlängningen bli en orsak till rättsosäkerhet och försämrad kvalitet hos våra domstolar.
Stockholm den 1 oktober 2004 |
|
Jan Lindholm (mp) |
Lotta Hedström (mp) |