Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ytterligare resurser till Länspolismyndigheten i Östergötland.
Bristen på resurser till polisen är mycket oroande på många håll i landet. Allmänheten är djupt oroad av att så få brott klaras upp. Enligt massmedierna avskrivs mer än häften av alla inbrott samtidigt som anmälan görs. Arbetsbördan är så stor hos polisen att de oftast bara hinner ägna sig åt svåra brott. Ändåökar våldsbrotten i landet (misshandel, mord/dråp, våldtäkt, rån m.m.), vilket har fört med sig att många känner sig otrygga och rädda.
I Östergötland ökade antalet anmälda narkotikabrott från 1 298 under
januari-augusti 2003 till 1 389 under samma period 2004. Även misshandel inomhus ökade från 856 till 957. Ökningen av misshandel utomhus var ännu större - från 852 till 970. Dessa höga siffror gäller som sagt inte för ett helt år utan bara januari-augusti.
Redan för några år sedan framkom det i Östergötland att mer än varannan kvinna var rädd att gå ut själv när det är mörkt. En undersökning visade att sex av tio kvinnor i Östergötland undviker att gå ut ensamma på kvällar och nätter för att de är rädda. Detta är mycket upprörande, eftersom det är en mänsklig rättighet att få vara ute.
För tvåår sedan uppmanade PRO i Norrköping sina medlemmar att bära larm. Enligt PRO har ett femtiotal pensionärer över huvud taget inte varit ute på ett halvår beroende på rädsla för överfall. P-hus och gångtunnlar är ofta otrevliga ställen som många pensionärer och kvinnor tvekar att använda på kvällar. Många kommuner försöker arbeta med just trygghet och säkerhet. En del i arbetet är att lysa upp prång, så att ingen kan stå i mörkret och gömma sig. Att det finns så få poliser ute bidrar givetvis starkt till otryggheten.
Medborgarna i Östergötland har rätt att kräva att deras behov av trygghet tillgodoses. Målsättningen med brottsbekämpning måste vara att öka enskilda människors rättstrygghet, att bryta brottsutvecklingen och att förbättra uppklarningsprocenten. Alla medborgare måste få känna trygghet. Detta kan inte upprepas för ofta. Vi måste veta att om någon blir utsatt för brott skall vederbörande också kunna få hjälp av polisen. Enskilda poliser måste också känna att de har samhällets stöd och att samhället är berett att satsa nödvändiga medel för en effektiv brottsbekämpning. I dag är det redan alltför många medborgare, liksom enskilda poliser, som tvivlar på polisens möjligheter att klara sina åtaganden. Denna utveckling måste brytas.
För att rättstryggheten i landet i allmänhet och i Östergötland i synnerhet skall kunna återställas krävs att polismyndigheten ges de resurser som är nödvändiga för att klara de uppgifter som ålagts den.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Stefan Hagfeldt (m) |
Gunnar Axén (m) |