Motion till riksdagen
2004/05:Ju341
av Johnny Gylling (kd)

Polisens ingripande vid motorcykelträffar


Sammanfattning

Under 2004 har polisens ingripanden och kostnader för några av de större motorcykelträffarna skapat mycket irritation och konflikter med motorcykelintresserade människor. I vissa fall liknar det trakasserier av motorcyklister. Sveriges rykte som turistland kan också ha fått sig en törn beroende på hur vissa poliser agerat. Regeringen bör förelägga Rikspolisstyrelsen åtgärder för att skapa en bättre dialog med motorcykelfolket samt inte misshushålla med resurserna vid motorcykelevenemang. Reglerna för kostnadsansvar vid större evenemang måste förtydligas.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att motorevenemang som arrangeras av ideella föreningar skall betraktas på samma sätt som idrottsevenemang, dvs. som allmännyttiga, och polisens kostnader skall sättas därefter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förutsättningarna för större evenemang skall fastställas i förväg.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen skall följa upp Rikspolisstyrelsens redovisning av bevakningskostnader för motorevenemang och förhindra misshushållning av polisens resurser.

Bakgrund

Sverige är kanske världens mest motorcykeltäta land sett till folkmängden. Här är motorcyklismen för många en hobby, ett fritidsintresse eller en livsstil. För andra är motorcykeln ett viktigt transportmedel. De senaste åren har antalet registrerade motorcyklar ökat kraftigt till idag cirka 250 000. Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation (SMC) är världens största enskilda motorcykelorganisation med sina drygt 80 000 medlemmar. Motorcyklismen gör ingen skillnad på kön eller ålder. Unga och gamla med olika bakgrund umgås. Det gemensamma är motorcykelintresset. En lång rad motorcykelklubbar finns i landet och motorcykelintresset fyller en viktig social funktion samt skapar jobb och bidrar till ökad turism.

Större motorcykelträffar

Varje år anordnas en rad större motorcykelträffar i Sverige. Några av dessa är Swedish Bike Meet i småländska Hillerstorp (High Chaparall), MC-dagarna i Västervik (Gränsö), Mälaren Runt samt Harley-Davidson Club Swedens internationella träffar.

Utöver dessa förekommer en rad korteger där alltifrån hundra till flera tusen motorcyklister deltar samt en stor mängd motorcykelträffar som lockar hundratals deltagare.

Vid de större evenemangen behövs naturligtvis polisens hjälp, dels för trafiksäkerhetens skull, dels också för att upprätthålla ordning och säkerhet.

Samarbetet mellan arrangörer och polis har fungerat bra genom åren, och det är ytterst få ingripanden som görs vid träffarna trots många tusen deltagare. Arrangörerna har tidigare betalat i storleksordningen 90 000 kr för polistillståndet för arrangemang med runt 10 000 besökare.

Ny attityd

I år inträffade en märkbar skillnad i attityd och kostnadsansvar från polisens sida. Det började under 2003 då Harley-Davidson Club Sweden (H-DCS) ansökte om polistillstånd för att arrangera det internationella Super Rallyt i Skåne. Det är ett arrangemang som flyttas runt i Europa och lockar 5 000-15 000 deltagare.

Under flera månader träffades representanter från H-DCS och polisen för att diskutera förutsättningarna, och man var överens om det mesta ända fram till fem veckor före själva träffen. Då avslöjar polisen att man tänker höja ersättningsnivån till mellan 1 och 2 miljoner kronor, alltså en höjning med över 1 000 procent. Likaså förvarnades Swedish Bike Meet om en kraftig höjning med uppemot 1 miljon kronor.

Uppmärksammad på dessa drastiska höjningar ställde jag en fråga (2003/04:1104) till justitieministern. I svaret pekar ministern på polisens behov av att ta ut större kostnadstäckning för sina insatser än hittills vid kommersiella arrangemang. Han påpekar också att idrottsevenemang och arrangemang anordnade av ideella föreningar är undantagna från att bära dessa kostnader. Vad som är rimligt att ta ut i kostnader ville ministern inte ange. Om man i något annat sammanhang, särskilt där köparen inte har något val, höjer kostnaderna med över 1 000 procent brukar det kallas ocker!

Polisens slutnota för H-DCS Super Rally fastställdes av länsrätten i Skåne till 500 000 kr. Från början ville polisen ha 2 miljoner kronor.

Mot detta kan då anföras att polisens tidigare kostnader kan ha varit för låga. Facit från tidigare träffar ger vid handen att väldigt få polisingripanden har varit nödvändiga trots ett mycket lägre antal poliser. Det är inte acceptabelt att vissa grupper i samhället måste betala miljonbelopp för polisens tjänster medan andra frias helt. En arrangör måste också i god tid få veta vilka kostnader polisen räknar med att debitera för ett evenemang.

Misshushållning med resurser?

Både vid H-DCS Super Rally och Swedish Bike Meet uppträdde polisen med stora insatsstyrkor. Hela 270 poliser bevakade Super Rallyt. Man hade ridande polis, piketbussar och polishelikopter. Detta upplevdes av många träffdeltagare som provocerande, och flera incidenter har dokumenterats. Det ska å andra sidan också sägas att jag personligen kunde uppskatta polisens resoluta nykterhetskontroller vid utfarterna samt att flera poliser gick runt och samtalade i en god ton med deltagarna.

Idag när så gott som alla ropar på fler poliser och polisnärvaro i städer och byar verkar det ändå absurt att övervaka en tältplats med helikopter och 270 poliser bara för att det råkar vara motorcykelburna människor som träffas. Det är utanför min vetskap om polisens bedömning av säkerhetsläget motiverat dessa stora insatser. Enligt uppgift från arrangören fanns inga ingripanden för våld av deras egna 40 anlitade vakter.

Polisen gör också uppenbarligen skillnad på olika motorevenemang. Vid MC-dagarna i Västervik 2004 var polisens insats minimal, och enligt uppgift var även där läget lugnt.

Motorcykelentusiasterna i Sverige får inte särbehandlas gentemot andra intressegrupper vare sig vad gäller kostnader för att träffas eller bemötande från polisens sida.

Stockholm den 30 september 2004

Johnny Gylling (kd)