Riksdagen beslutar att ändra grundarvodet för nämndemannauppdrag till 500 kr per sammanträdesdag.
Det är viktigt att våra domstolar har den goda förankringen i samhällslivet som en väl fungerande nämndemannafunktion utgör. Det framstår som alltmer angeläget då domsagorna av andra skäl slås samman och får större upptagningsområde med större svårigheter att behålla den lokala kontakten. Det krävs att man på olika sätt anpassar nämndemännens arbetsförhållanden efter samhällsutvecklingen i övrigt. I annat fall uppstår lätt en snedvridning av rekryteringen av nämndemän på ett sätt som inte i något avseende är önskvärt. Exempelvis kan det inte vara godtagbart att endast de som av en eller annan anledning är fria från arbete rekryteras som nämndemän. Inte heller det motsatta vore eftersträvansvärt. Ensidig ålders-, yrkes- eller könssammansättning måste också undvikas. Nämndemännen bör utgöra en allsidig representation av omdömesgilla personer med bred förankring i alla samhällsgrupper.
Nämndemannakommittén belyste dessa frågor i sitt betänkande SOU 2002:61 "Framtidens nämndemän". Kommittén lade fram flera olika förslag för att bättre uppfylla nämndemannainstitutionens syften. Kommittén redovisade även de förekommande snedheterna i rekryteringen till nämndemannauppdrag och förutsåg att dess ändringsförslag skulle öka behovet av nämndemän med 54 procent. Kommittén menade vidare att det är viktigt att ingen skall förlora ekonomiskt på att vara nämndeman. Den grundersättning som gäller för en sammanträdesdag 300 kr har varit bestående sedan 1989, därutöver har ersättning för förlorad inkomst införts fr.o.m. 1999. Mot den bakgrunden föreslog kommittén ett ändrat arvodessystem som skulle medföra en ökning av grundarvodet till 500 kr per tjänstgöringsdag. Det är ovisst om detta medför att ingen nämndeman behöver förlora ekonomiskt på sitt uppdrag, men det innebär ändock en justering som ansluter till penningvärdesförsämringen.
Kommitténs övriga förslag som alla synes vara välmotiverade skall inte behandlas i denna motion.
Det är dock angeläget att nämndemännens arvodesfrågor kommer upp till behandling för att inte dessa skall utgöra ett ökat incitament för snedvridning av rekryteringen till nämndemannauppdrag.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Carl-Erik Skårman (m) |