Motion till riksdagen
2004/05:Ju328
av Eskil Erlandsson (c)

Tingsrätten i Ljungby


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tingsrätten i Ljungby skall vara kvar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rättsväsendets organisation skall vara föremål för riksdagsbehandling även vad avser lokaliseringar.

Motivering

Sammanslagningar och nedläggningar av tingsrätter tycks fortsätta. Nu meddelar regeringen att det är Ljungby tingsrätts tur att avvecklas.

Jag känner att det är hög tid att titta närmare på de konsekvenser som följer för rättsväsendet och de drabbade orterna. Närhetsperspektivet bör väga tyngre än centraliseringsiver. Jag anser vidare att det är av största vikt att större förändringar av domstolsorganisationen får en bred politisk förankring. Därför bör varje förändring av domstolsorganisationen föregås av ett riksdagsbeslut. Det är klart otillräckligt och oacceptabelt som det är idag att regeringen endast fortlöpande informerar riksdagen om pågående och planerade reformer.

Domstolarnas organisation är en viktig del av det svenska samhället, och att de finns nära folket är en del av grunden till att de ska kännas legitima. Hur organisationen ska se ut anser jag vara av så stor vikt att det inte ska kunna bestämmas ens av regeringen utan det ska ske i Sveriges riksdag, som är vårt lands högsta beslutande organ. Som folkvalda ledamöter har vi ansvaret för hur bland annat domstolsväsendet ska se ut.

Jag anser alltså att beslut om domstolsväsendets organisation ska fattas i Sveriges riksdag. Det är viktigt att man har nära till domstolarna för att dessa ska uppfylla kravet att människor ska dömas av sina likar. En nedläggning av domstolar kan också innebära att flera andra kategorier av service och arbetstillfällen försvinner från en ort, t ex åklagare, kronofogdar och advokater. Dessutom försvåras polisens arbete med transporter. Det blir svårare att rekrytera nämndemän, och den organisationen blir dyrare. Priset för varje avgjort mål blir också högre eftersom de små och medelstora domstolarna faktiskt har de lägsta kostnaderna.

Att endast ha en tingsrätt och ingen kammarrätt i Kronobergs län innebär en drastiskt försämrad service för länets innevånare, färre arbetstillfällen som kräver högre utbildning och svårare för företag och enskilda att nå rättsvårdande myndigheter. Riksdagen bör alltså tillkännage för regeringen att tingsrätten i Ljungby ska fortleva.

Stockholm den 29 september 2004

Eskil Erlandsson (c)