Motion till riksdagen
2004/05:Ju3
av Beatrice Ask m.fl. (m)

med anledning av prop. 2003/04:174 Några frågor om ordningslagen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att krav på tillstånd för att anordna en offentlig danstillställning avskaffas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ordningslagens och järnvägslagens bestämmelser om säkerhet bringas i överensstämmelse med varandra.

Danstillstånd

Enligt 2 kap. 4 § ordningslagen krävs tillstånd för att ordna offentlig danstillställning även om den inte anordnas på offentlig plats. Stockholms stad har i framställan till Justitiedepartementet förslagit att kravet på danstillstånd skall avskaffas. Vi delar Stockholms stads mening. Den byråkrati som krävs för att administrera danstillstånden står inte i rimlig proportion till den information som polisen på detta sätt får ta del av. Av regeringens proposition framgår, om än något otydligt, att danstillstånden utgör en viktig del i polisens informationsinhämtande. Emellertid finns det andra källor för polisen att få reda på när en dans kommer att avhållas varför frågan om danstillstånd borde kunna lösas på ett för medborgarna tillfredsställande sätt. Såsom framgår av propositionen är de flesta restauranger och pubar redan övervakade på andra sätt genom krav på serveringstillstånd och brandinspektioner. I detta sammanhang kan anmärkas att arrangörerna av många av de tillställningar som idag orsakar problem inte söker de tillstånd som krävs utan tvärtom söker hålla ordningsmakten och övriga myndigheter borta från tillställningen. Polisen måste i högre grad samarbeta med kommunerna avseende informationsinhämtning och för att kunna förbereda och genomföra sin verksamhet. Vidare torde anmälningsplikt för större danstillställningar med möjlighet för polisen att meddela villkor kunna kvarstå.

I propositionen nämns att polisen behöver styra över danstillställningarna för att kunna garantera ordning och säkerhet. Trafik- och ordningsregler gäller under alla omständigheter och torde inte kräva formell tillståndsgivning. Det gäller i synnerhet som begreppet danstillställning är mycket brett. Vi menar att det ligger ett stort värde i att minska byråkratin i Sverige och då det i aktuell fråga synes föreligga goda förutsättningar att klara av verksamheten utan danstillstånd skall kravet på tillstånd avskaffas.

Ordningslagen och järnvägslagen

I propositionen har ett problem identifierats innebärande att två skilda lagstiftningar tillämpas på tunnelbanan respektive annan regional spårbunden trafik. Regeringen ser dock ingen möjlighet till lösning varför problemet tillåts kvarstå. Det är naturligtvis mycket olyckligt att olika ordningsbestämmelser gäller för tunnelbanan och annan regional spårbunden trafik. Det leder till att osäkerhetsmoment uppstår för de personer som är satta att upprätthålla ordningen. Vi finner denna lösning mycket otillfredsställande inte minst ur ett rättssäkerhetsperspektiv. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag på att ordningslagens bestämmelser skall vara tillämpliga på all spårtrafik och att järnvägslagen hänvisar till ordningslagen avseende säkerhetsfrågor eller att ordningslagens bestämmelser förs över till järnvägslagen och att denna således även blir tillämplig på tunnelbana och spårvagn. De ytterligare bestämmelser som finns upptagna i ordningslagen torde inte innebära några problem att föra över till övrig spårtrafik.

Regeringen hänvisar till förarbetena från förarbetena (prop. 1992/93:210 sid. 202) vari i sägs att en överföring av järnvägssäkerhetslagens bestämmelser till ordningslagen inte skulle medföra några fördelar. Detta ledde till att frågan inte löstes vid ordningslagens införande. Då frågan ånyo har blivit aktuell har en ny järnvägslag (2004:519) trätt ikraft och inte heller i samband med denna har frågan lösts. Vi anser att trots att regeringen underlåtit att lösa frågan i samband med att två nya lagstiftningar får detta inte hindra att problemet når sin lösning.

Stockholm den 16 september 2004

Beatrice Ask (m)

Jeppe Johnsson (m)

Hillevi Engström (m)

Bengt-Anders Johansson (m)

Anita Sidén (m)

Cecilia Magnusson (m)