Motion till riksdagen
2004/05:Ju29
av Johan Linander m.fl. (c)

med anledning av skr. 2004/05:36 Hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning och hemlig kameraövervakning vid förundersökning i brottmål under år 2003


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen snarast skall återkomma till riksdagen med förslag på hur reglering av överskottsinformation skall hanteras i samband med tillämpning av aktuella tvångsmedel.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att buggning bör tillåtas vid misstanke om brott som kan föranleda minst fyra års fängelse.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en förbättrad redovisning av de aktuella tvångsmedlen.

Motivering

Regeringens skrivelse är en årlig redogörelse för hur reglerna i rättegångsbalken om teleavlyssning och teleövervakning samt bestämmelserna i lagen (1995:1596) om hemlig kameraövervakning har tillämpats.

Varje tillämpning av tvångsmedel, såsom hemlig övervakning eller avlyssning av enskilda och deras meddelanden, innebär i sig ett allvarligt ingrepp i den avlyssnades eller övervakades integritet. Det är därför oerhört viktigt med ett väl fungerande regelverk kring hur dessa hemliga tvångsmedel samt den information som framkommer vid användandet av dessa får användas. Vid all användning av tvångsmedel är det nödvändigt att göra en avvägning mellan nyttan av användandet av tvångsmedlet och det integritetsintrång som användandet innebär.

Vid användandet av hemliga tvångsmedel kan det komma fram information som inte har samband med det brott som legat till grund för tvångsmedlet; så kallad överskottsinformation. Det saknas idag en fulltäckande lagstiftning om hur sådan information skall behandlas; exempelvis i vilken mån den får användas för att styrka ett annat brott som i sig inte hade kunnat utgöra grund för ett hemligt tvångsmedel. Det är under all kritik att regeringen ännu inte lyckats redovisa denna fråga för riksdagen. Vi i Centerpartiet förväntar oss att den beredning (DS 2003:13, Överskottsinformation) som nu pågår på Justitiedepartementet snarast skall ge resultat.

Riksdagen bör besluta att uppdra åt regeringen att snarast komma med förslag till hur regleringen av överskottsinformation i samband med hemliga tvångsmedel skall regleras.

I takt med att brottsligheten blir grövre och mer svårutredd ställs nya krav på polisens span- och utredningsarbete. Det är viktigt att modern teknik kan användas effektivt i brottsbekämpningen. Centerpartiet anser att man bör kunna använda buggning som ytterligare ett hemligt tvångsmedel vid misstanke om grova brott vilka kan ge minst fyra års fängelse. Såväl vad gäller buggning som andra hemliga tvångsmedel bör givetvis en noggrann avvägning göras mellan nytta och integritetskränkning samt offentliga ombud bevaka den enskildes integritetsintressen.

Att buggning skall kunna användas i fall som ovan anförs bör ges regeringen till känna.

Regeringens årligen återkommande skrivelse till riksdagen om tillämpningen av hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning och hemlig kameraövervakning utgör riksdagens underlag för att kunna överblicka hur de berörda myndigheterna tillämpar de aktuella tvångsmedlen. Det är därför av största vikt att skrivelsen är tydlig och utförlig så att riksdagen har en möjlighet att genomföra sin ålagda granskningsuppgift. Exempel påönskvärda uppgifter som skulle göra skrivelsen tydligare skulle kunna vara i vilken mån uppgift som framkommit genom hemlig teleavlyssning varit avgörande för ett mål eller vad för slags fall det kan röra sig om då man nekar hemliga tvångsmedel.

Riksdagen begär att regeringen återkommer med redovisningar i enlighet med vad som ovan anförts.

Stockholm den 19 januari 2005

Johan Linander (c)

Viviann Gerdin (c)

Eskil Erlandsson (c)

Kerstin Lundgren (c)

Agne Hansson (c)

Jan Andersson (c)

Claes Västerteg (c)