Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av fler miljöåklagare.
Sveriges samlade miljölagstiftning, Miljöbalken, har nu varit i kraft i fem år. Fem år av en samlad och stärkt lagstiftning för att skydda vår gemensamma miljö och människors hälsa. Men också fem år av "barnsjukdomar" och felprioritering av knappa resurser.
Miljöbrottslingar slipper straff för att åklagare och polis saknar resurser. Närmare 3000 ärenden väntar på utredning hos landets miljöåklagare och alla de kommer inte att hinna utredas. Samtidigt tvingas de poliser som utbildats i att utreda miljöbrott, att arbeta med annat för att resurserna är så knappa.
För att de verkliga miljöbrottslingarna skall kunna kommas åt krävs en avkriminalisering av triviala miljöbrott. Sådana som inte innebär någon direkt risk för att skada människors hälsa eller miljön, exempelvis en för sent inlämnad miljörapport. Idag bestraffas alla förseelser med både polisanmälan och miljösanktionsavgift, en sorts straffavgift till myndigheterna. Om de triviala förseelserna inte längre dubbelbestraffas skulle polis och åklagare slippa ödsla tid på "småbrott" och istället lägga krutet på de verkliga miljöbrotten.
Dagens cirka 20 miljöåklagare har fått fler och fler ärenden på sina bord. Detta har bland annat lett till att brott har hunnit preskriberas innan miljöåklagarna har hunnit med att utreda dem. Utan ett fungerande rättsväsende spelar det ingen roll hur bra och tuff miljölagstiftning vi har. Om man inte riskerar ett straff kommer det tyvärr alltid att finnas personer som ser sin egen kortsiktiga vinning framför framtida generationers friska natur.
Stockholm den 27 september 2004 |
|
Claes Västerteg (c) |
Jan Andersson (c) |