Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om obligatorisk utbildning för socionomer, polis, vårdpersonal och personal inom domstolsväsendet för att förhindra kvinnomisshandel.
Hot och våld mot kvinnor är ett stort problem. I en nyligen gjord studie uppgav t.ex. 11 procent av alla gifta kvinnor att de hade misshandlats. Detta visar att det inte bara är utanför hemmets dörrar som våldet breder ut sig utan kvinnor misshandlas även inom hemmets lyckta dörrar. Kvinnovåld kan inte accepteras utan nu måste det förebyggande arbetet för att minimera detta skärpas.
Det finns idag god kunskap hur situationen ser ut i Sverige. Mycket tack vare det arbete som läggs ner vid Rikskvinnocentret i Uppsala. Därifrån kommer även förslag om att utbildning på högskolenivå om detta samhällsproblem skulle förbättra situationen. Man måste arbeta förebyggande. Kunskap inom området borde även vara obligatoriskt för socionomer, polis, vårdpersonal och personal inom domstolsväsendet.
Signalerna är tydliga från dem som arbetar intensivt på Rikskvinnocentret direkt med de misshandlade kvinnorna. Man framhåller att attityderna glädjande nog håller på att förändras i samhället, man nonchalerar inte problemet men det återstår mycket att göra. Det krävs en kontinuerlig utbildning av personer som möter misshandlade kvinnor i sin verksamhet.
Många misshandlade kvinnor avstår från att anmäla sin situation av rädsla, och vårdpersonalen är inte alltid utbildad för att möta kvinnorna på rätt sätt. Kvinnorna känner sig därför ofta svikna och är rädda att berätta sanningen.
Det behövs en satsning på utbildning om kvinnomisshandel dels för att förebygga och få kunskap om hur man möter konflikter, dels hur man vårdar dem som misshandlats.
Stockholm den 21 september 2004 |
|
Rigmor Stenmark (c) |