Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Enköpings och Tierps tingsrätter i Uppsala län skall bestå.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn för en jämnare arbetsbelastning mellan tingsrätterna.
I budgetpropositionen går regeringen igenom län efter län och låter centraliseringsvågen slå sönder tingsrätt efter tingsrätt. Denna gång finns åter Uppsala län med bland de drabbade länen. Enköpings och Tierps tingsrätter föreslås läggas ner. Lokalt förankrade domstolar med hög tillgänglighet och korta handläggningstider offras för fortsatt centralisering. Jag har tidigare både motionerat och haft interpellationsdebatter med justitieministern och påtalat den oro och frustration som människor känner i länet för hanteringen av tingsrätterna. Jag upprepar kraven i denna motion eftersom det finns all anledning till att riksdagen beslutar att dessa tingsrätter inte skall läggas ner.
I Uppsala län finns idag endast tre tingsrätter och ett tingsställe kvar. Tingsrätterna är jämnt fördelade över länet på ett bra sätt. Det finns en i den södra delen av länet som betjänar Enköping-Håbo, en i norr som betjänar Tierp-Älvkarleby samt ett tingsställe som betjänar Östhammar samt en tingsrätt i mitten som betjänar Uppsala med omnejd.
Jag väljer ordet betjäna, för det är ett bra uttryck för vad de nuvarande tingsrätterna gör. Att lägga ner de mindre tingsrätterna är att slå söner ett samhällssystem för det påverkar så mycket mer än bara tingsstället . Det har effekter på all verksamhet i kommunerna. De har också en brottsförebyggande verkan genom att de yrkesgrupper som arbetar finns som en naturlig del i samhället. Inte minst såär även de lokala nämndemännen ovärderliga. De har såväl lokal- som personkännedom. Även detta försvinner när domstolarna centraliseras.
Domstolsverket har också uttalat att när man gör en översyn av domstolsväsendet så skall man beakta att tillgängligheten för domstolsväsendet skall vara god, att framtidens domstolsväsende skall vara attraktivt som arbetsplats samt att den geografiska samordningen med polis, åklagare och kriminalvård skall förbättras. Detta är skäl nog som talar för att de små tingsrätterna skall vara kvar.
Istället för att lägga ner mindre tingsrätter borde man se över möjligheten att decentralisera verksamhet från de större och få en jämnare arbetsbelastning för hela domstolsväsendet.
För Uppsala län skulle man även se över möjligheterna till samarbete över länsgränserna såväl i söder mot Stockholms län som i norr mot Gävleborgs län. Det är av vikt att de mål som tingsrätterna har blir behandlade så snabbt som möjligt. En bättre spridning av arbetsuppgifterna till fler tingsrätter är en förutsättning för att detta skall vara möjligt.
Stockholm den 22 september 2004 |
|
Rigmor Stenmark (c) |