Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att alla människor som berörs personligen i en rättslig process ges rätten att framföra sin åsikt.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i gällande lagstiftning tydliggöra barnens rätt till inflytande enligt FN:s barnkonvention.
Rättsprocesser är ofta upprivande. Trots det är det rimligt att alla människor som berörs av en process har möjligheten att komma till tals och framföra sin åsikt så att alla parter känner sig deltagande. Detta bör ges regeringen till känna.
Enligt FN:s barnkonvention har barn rätt att komma till tals i samband med rättsprocesser när det gäller deras personliga angelägenheter. Undersökningar visar att barn har litet inflytande i t.ex. ärenden som rör vårdnad, umgänge, adoption och namnbyte. Avgörande var faktorer som barnets ålder, lagreglernas utformning och processens karaktär. I vårdnadstvister redovisas inga uppgifter om barnens åsikter i mer än hälften av alla fall. Ett ökat deltagande kan noteras för barn över 12 år. Det är dock inte en acceptabel inriktning att utelämna yngre barn dåäven deras åsikt skall framföras och även innefattas i FN-konventionens målsättning och svensk familjerättslagstiftning. I praktiken ges inte yngre barn möjlighet att göra sig hörda och att utöva inflytande över de beslut som direkt berör dem.
Arbetet med att öka barnens rätt i rättsprocesser kräver ett ökat samarbete mellan sociala myndigheter och domstolarna. Målet är givet att ge barnen rätt att komma till tals i alla ärenden som berör dem behöver tydliggöras i lagstiftningen. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 19 september 2004 |
|
Jörgen Johansson (c) |