Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insatser för att stoppa bortförandet av barn.
Bortförande av barn som genomförs av en förälder, oftast fadern, är en svår upplevelse för barnen. Alltför ofta är dessa fall dessutom svårlösta, trots stora insatser från anhöriga och ansvariga myndigheter. Det behövs därför ökade insatser för ett förebyggande arbete. Kunskaperna måste öka om vilka bakomliggande skeenden som föregår bortförande av barn. Bortförandet kan vara en del i ett mönster där hot och våld mot kvinnan och barnen har förekommit under en längre tid och som föranlett kvinnan att göra en polisanmälan och ansöka om skilsmässa. Min erfarenhet pekar på att män som kidnappar sina barn har begått övergrepp och kränkningar mot mamman och ofta även mot barnen tidigare.
Barn som behöver känna extra omsorg och trygghet rycks bort från den förälder som stått för den huvudsakliga vardagliga omvårdnaden. De förs till ett nytt land och möter nya människor. I många fall behärskar de inte språket och de är avskurna från kontakt med mamman och övrig släkt och vänner hemma.
Det är angeläget med en större medvetenhet hos till exempel sociala myndigheter och polisen om risken att barn bortförs. Regeringen bör därför överväga exempelvis hur detta kan tas upp i utbildningen för berörda yrkesgrupper.
Stockholm den 20 september 2004 |
|
Carina Hägg (s) |