Motion till riksdagen
2004/05:Ju246
av Annelie Enochson (kd)

Polisens befogenheter vid kravaller


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka polisens befogenheter vid kravaller.

Motivation

Det har nu gått mer än tre år sedan EU-toppmötet i Göteborg. Vi som är göteborgare bevittnade med sorg och förfäran vad som då hände i vår stad. Göteborg förvandlades till en barrikaderad stad med hundratals containrar utplacerade för att om möjligt hålla borta vandalerna och därmed förhindra ytterligare skadegörelse. Göteborgare flydde de centrala delarna av staden medan poliserna utkämpade en heroisk kamp emot ligister och marodörer. Göteborg som stad fick uppleva några av sina värsta dygn. Ordningsstörningar och våld av det slag som förekom vid mötet i Göteborg utgör ett angrepp mot vår demokrati, inte minst mot demonstrationsfriheten. Med facit i hand är det alltid lättare att säga vad som skulle kunna ha gjorts för att förhindra det inträffade. I det här fallet torde få ha trott att det som nu inträffade verkligen skulle hända. Regeringen tillsatte en kommitté för att göra en kartläggning och analys av händelserna i samband med EU-toppmötet. Kommittén fick namnet Göteborgskommittén och de överlämnade sitt betänkande (SOU 2002:122) till regeringen i januari 2003. Kommittén förespråkar en mängd förändringar för att polisen i framtiden skall vara bättre rustad att hantera bl.a. allvarliga ordningsstörningar. Det är av stor vikt att dessa förändringar snarast sker. En sådan viktig förändring är att polisens utrustning måste förbättras. Poliserna måste få tillgång till bl.a. skyddade fordon för att kunna upplösa våldsamma folkmassor med så liten risk för skador som möjligt för både poliser och demonstranter. Det är anmärkningsvärt att polisen inte har möjlighet att omhänderta deltagare i upplopp längre än sex timmar. En ändring i polislagen (1984:387) bestämmelserna 13 § ,14 § och 16§ behöver komma till stånd. Polisen har en viktig uppgift att upprätthålla allmän ordning och säkerhet i samband med demonstrationer. Hur svår den uppgiften kan vara framgick vid EU-toppmötet. Det måste därför vidtas åtgärder för att öka polisens möjlighet att förebygga och ingripa effektivt och säkert mot den typ av kriminella handlingar som begicks på Göteborgs gator i samband med EU-toppmötet. Det har också tydligt visat sig att polisens planering, förberedelser och organisation inför större evenemang måste stärkas. Med utgångspunkt i händelserna i Göteborg måste regeringen nu skyndsamt föreslååtgärder som förbättrar polisens möjligheter att genom ytterligare maktmedel förebygga och bekämpa allvarliga ordningsstörningar utan att demonstrationsfriheten äventyras. Det krävs förutom en översyn av polislagens bestämmelser om tillfälliga omhändertaganden också en översyn av andra regler som syftar till att upprätthålla ordningen och förebygga brott.

En likalydande motion har behandlats i Justitieutskottet i betänkandet 2003/04:JuU15 . Tyvärr hänvisar utskottet enbart till Göteborgskommitténs rekommendationer som inte innebär några förändringar i motionens riktning.. Det är därför av största vikt att riksdagen åter behandla motionen eftersom det ökande våldet i samhället och polisernas hårda arbetssituation kräver påtagliga förändringar i polisens befogenheter och då speciellt vid kravaller.

Stockholm den 21 september 2004

Annelie Enochson (kd)