Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillfällig vapenamnesti.
Av naturliga skäl är det ingen som vet hur många illegala skjutvapen som finns i Sverige. Polisen uppskattade 1995 att det handlade om minst 30 000 vapen och ingenting talar för att antalet har minskat sedan dess. Polisen konstaterar också att de vapen man i dag hittar "ute" nästan alltid saknar legalitet. Kopplingen mellan vapen, våld, narkotika och annan kriminalitet är uppenbar - inte bara för polis och tull utan även för sjukhusens akutmottagningar.
Storbritannien införde i fjol en månadslång åtalsfrihet för alla som lämnade in olagliga vapen. Förhoppningen var att minska antalet våldsbrott som är kopplade till vapen. Alla som hade tillgång till illegala vapen, kopior eller ammunition hade möjlighet att lämna dessa till polisen utan att riskera några efterräkningar. Resultatet blev nästan 44 000 inlämnade skjutvapen och stora mängder ammunition.
I Sverige gjordes ett liknande försök för ett tiotal år sedan. Enligt Rikspolisstyrelsen fick man då, under tre månader, in 17 000 illegala vapen och 15 ton ammunition.
Jag inser naturligtvis att det grova våldet inte upphör genom en tillfällig vapenamnesti, men inga försök att minska det grova våldet bör lämnas oprövade. En tillfällig amnesti borde därför prövas, under 2005, även i Sverige.
Stockholm den 17 september 2004 |
|
Lena Adelsohn Liljeroth (m) |